Portal 072info

Prvi dio jeseni stabilan i topao, u drugom dijelu stižu obilnije oborine

Nagle promjene vremena kojih ima itekako posljednjih godina u idućim danima, kako sada stvari stoje, ne bi nas trebale iznenađivati jer ih nema na vidiku, piše Večernji list.

Norveški meteorolozi koji su se pokazali dosta tačni, idućeg ponedjeljka, za sedam dana, najavljuju 30 stepeni u Hercegovini. Prije nekoliko dana stigla nam je kalendarska jesen, stranci prognoziraju da će bit topla, posebno američki prognostičari u ‘Accuweatheru’.

 

– Kalendarska jesen je tek počela. Vrijeme i priliči pravoj jeseni, tako da imamo lijepe i ugodne jesenske dane s maglom u jutarnjim satima, ponegdje u Bosni i gorskim kotlinama. Posvuda su jutra i noći osjetno hladnije, a dani sasvim ugodni. Međutim, po temperaturama nas očekuje sasvim normalna jesen. Prvi dio jeseni će biti nešto topliji, dok bi sredina i drugi dio jeseni vjerovatno trebali biti hladniji, kaže nezavisni meteorolog, profesora Zoran Zadro i time potvrđuje i strane prognoze, barem za ovaj prvi dio.

Što se tiče oborina, prema Zadrinim riječima, one će biti nešto ispod prosjeka za prvi dio jeseni, a oko prosjeka i iznad prosjeka sredinom i u drugome dijelu jeseni.

Snijeg u gorju

– Vjerovatno će biti lokalno i obilnijih oborina sredinom i u drugome dijelu jeseni, ponajprije u Hercegovini. Međutim, svakako treba iskoristiti lijepo jesensko vrijeme koje će nas pratiti i idućih nekoliko dana, a neće ga nedostajati ni u sljedećem mjesecu. Mogućnosti za prvi snijeg u gorju rastu već u oktobru, a za nizine Bosne u novembru. Hercegovina je još na čekanju, barem do kalendarskog početka zime, govori nam Zadro. Naglašava da se dugotrajno, sušno i toplo razdoblje koje bi trajalo desetak i više dana, pogotovo u drugome dijelu jeseni, ne očekuje.

– Prognoze su bazirane na dugoročnim prognostičkim modelima, što znači da su promjene u prognozama moguće. No, trenutni parametri upućuju na ovakav scenarij vremena barem do sredine decembra, zaključuje najpoznatiji nezavisni meteorolog u Hercegovini.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box