Portal 072info

Prvi italijanski pacijent pušten iz bolnice: Ponovo mogu samostalno disati

Pacijent za kojeg se vjeruje da je prvi zaraženi koronavirusom u Italiji, poznat kao Mattia, pušten je danas iz bolnice u Paviji. Mattia, 38-godišnjak iz grada Codogno u pokrajini Lombardija, bio je hospitaliziran u bolnici u Lodigianu 19. februara. Zbog kritičnog stanja i poteškoća s disanjem bio je prebačen u bolnicu u Paviji 21. februara. Tek je 9. marta počeo samostalno disati.

“Imao sam sreće”, rekao je u svojoj videoporuci objavljenoj na Facebook profilu lokalnog medija Lombardia Notizie, poručivši potom: “Ostanite kod kuće!”

Navodi kako je teško prepričati što mu se sve dogodilo, ali da se sjeća hospitalizacije.

“Bio sam 18 dana na intenzivnoj njezi, a zatim na odjelu za zarazne bolesti gdje sam napokon počeo kontaktirati s vanjskim svijetom i ono najvažnije: počeo sam disati”, rekao je prvi pacijent Mattia.


Sretan je, kako kaže, jer se izliječio na vrijeme budući da sada nedostaje osoblja koje bi osiguralo pomoć svim oboljelima od koronavirusa.

“Najbolje iskustvo je ponovno disati. To je sjajno postignuće, sada vas molim da ostane kod kuće”, rekao je on.

Nažalost, bolest je bila pogubna za njegovog oca koji je bio jedan od preminulih u subotu 21. marta, danu kada je Italija zabilježila rekord u broju umrlih od koronavirusa.

#Coronavirus, Mattia, il 'paziente1' è guarito!

#Coronavirus+++ MATTIA, IL 'PAZIENTE 1' E' GUARITO ED E' STATO DIMESSO +++CHE SPLENDIDA NOTIZIA!!! IN BOCCA AL LUPO!!!QUA IL SUO AUDIO MESSAGGIO https://www.lombardianotizie.online/coronavirus-state-casa-mattia/

Gepostet von Lombardia Notizie Online am Montag, 23. März 2020

KLIX

Podijelite članak
  • 80
    Shares

Počitajte još

Zabrana rada ugostiteljskih objekata u FBiH ističe 31. marta, evo novih naredbi

072info

U Srebreniku za 7 sati napravili tunel za dezinfekciju korisnika usluga Doma zdravlja

072info

DIVNA GESTA: CK Žepče očistio kuću starijoj osobi

072info