Prvi kongres dijabetičara u Zenici

8dcbd65e1b504cf67097f96ae2a567bd_XL8dcbd65e1b504cf67097f96ae2a567bd_XL

U povodu 14. novembra  Svjetskog dana dijabetesa i najave Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti ZENICA da će biti organizatori Prvog kongresa oboljelih od šećerne bolesti u F BiH, Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, u cilju podrške radu ovog udruženja, pozdravlja  inicijativu za održavanje ovog skupa .

Istovremeno, Ministarstvo zdravstva ističe da je u minilom periodu izuzetno dobro sarađivalo sa Uduženjem. Održan je niz sastanaka na  kojima su dogovarani konkretni zaključci. Između ostalog, na  esencijalnu listu lijekova uvrštena je alfa-liponska kiselina, a Ministarstvo već drugu godinu intenzivno radi na projektu „Ujedinjeni mijenjamo dijabet“.  Zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja unapređena je zdravstvena zaštita ove populacije u smislu obezbjeđenja test-traka za iduću godinu i to putem Fonda solidarnosti što im  značajno umanjuje troškove .  Ministarstvo trajno podržava projekte edukacije članova Udruženja i drugih građana putem zdravstvenih ustanova. Za projekt edukacije, Federalno ministarstvo zdravlja je odobrilo 18.560,00 KM  1.9.2013. godine zeničkom udruženju.

Postoje i nezealizovani zahtjevi. Primjera radi, traženje da se dijabetičarima obezbijede inzulinske pumpe nije  ispunjeno zbog niza razloga osim materijalnog. U perspektivi to će biti predmet analiziranja struke i stručnjaka u ovoj oblasti da bi se došlo do konačne realizacije ovog zahtjeva.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE