Prvi lijek za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti uskoro bi mogao biti odobren

Screenshot 2 107

Adukanumab, prvi lijek za kojeg se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti mogao bi biti dostupan do 2022. godine ukoliko ga odobre regulatorni organi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz kompanije Biogen kažu da bi njihov lijek adukanumab bio prvo sredstvo koje bi moglo usporiti razvoj Alzheimerove bolesti u ranoj fazi. Očekuju da će narednog mjeseca dobiti “zeleno svjetlo”. Međutim, bitno je napomenuti da on nema mogućnost da izliječi ovu bolest.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlučit će 7. juna hoće li odobriti njegovu upotrebu. Lijek bi nakon toga do početka jeseni mogao biti odobren i u Velikoj Britaniji.

Doktorica Susan Kohlaas koja radi u Alzheimer’s Research centru u Velikoj Britaniji rekla je za Mirror: “Zaista je važno da vidimo kako će proći prve terapije koje modificiraju bolest. Ovo je značajan korak u promjeni cjelokupnog istraživačkog polja.”

Demencija uzrokuje kontinuirani pad funkcije mozga, što može utjecati na pamćenje, brzinu razmišljanja, govor, raspoloženje i kretanje. Adukanumab, kojeg je razvila kompanija Biogen iz Massachusettsa, ima za cilj da pomogne u čišćenju štetne nakupine proteina zvanog beta-amiloid iz mozga.

Klinička istraživanja zaustavljena su prošle godine nakon što se pokazalo da lijek ne djeluje. Međutim, iz Biogena su kasnije rekli da je početna analiza rezultata netačna i da dodatno prikupljeni podaci pokazuju da je adukanumab bio učinkovit u velikim dozama.