Prvi maj u BiH u znaku protesta

r 13
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema najavama iz granskih sindikata, Međunarodni praznik rada u BiH prvi put nakon dugo vremena bit će obilježen protestnim skupovima i sindikalnom borbom za radnička prava, a ne izletima i uz roštilje, kao do sada.

Prvi maj u Sarajevu će dočekati oko 250 rudara iz sedam rudnika u sastavu koncerna. Oni će se, pod sloganom “Ne nehumanom i nepravednom restrukturiranju rudnika”, okupiti ispred zgrade Vlade FBiH.

Uvezivanje staža

Prema riječima predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika Sinana Husića, nezadovoljni su načinom reorganizacije rudnika koji bi podrazumijevao otpuštanje 1.200 do 1.400 radnika čiji bi staž bio uvezan uplatama doprinosa na minimalne, a ne plaće koje trenutno imaju.

Sa sabirne tačke idemo pred Vladu FBiH, s preciznim i jasnim porukama. Interesiranje je takvo da bismo sad bez problema mogli izvesti oko 2.000 ljudi, ali na ovaj prvi skup dolazimo u manjem broju. Ako ne bude rezultata, onda će drugi izlazak biti problematičan za sve, a slijedi i odluka o generalnom štrajku u svim rudnicima – kazao je Husić. 

Protestni marš organizirat će Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, ali će on, nakon okupljanja u Velikom parku u Sarajevu, zbog uvjeta pandemije, biti pretvoren u protestnu vožnju. 

Slogan trgovaca je “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, a na ovaj način nastoji se skrenuti pažnja na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru. Iznos prosječne plaće u trgovini od 650 KM nije dovoljan ni za četvrtinu potrošačke korpe.

Slobodni dani

– Očekujemo stotinjak auta, ali nadamo se i podršci građana Sarajeva. Prioritet od kojeg ne želimo odustati je povećanje minimalne plaće. Želimo da to pitanje konačno dođe na dnevni red, jer Vlada FBiH je davno počela pregovore o minimalnoj plaći, pet godina se govori o metodologiji i nije se pomaklo s mrtve tačke, a svjesni smo koliko rastu cijene.

Trgovci očekuju i slobodne dane za praznike, a treći prioritet je usvajanje kolektivnog ugovora, jer radnici u trgovini duže od godinu rade bez njega – rekla je Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica STBiH.

Šatorović: Sve stiglo na naplatu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe da je situacija u kojoj radnici, ali i svi građani BiH dočekuju ovogodišnji Praznik rada teža i neizvjesnija nego prije.

– Na naplatu su nam došle nespremnost i nesposobnost vlasti da pravovremeno reagiraju na izazove koje je donijela pandemija. Već mjesecima od Vlade FBiH tražimo da konačno usvoji odluku o definiranju najniže plaće. Naš ekspertni tim je pripremio tekst nacrta zakona o najnižoj plaći i njega ćemo predstaviti upravo na Praznik rada – dodaje Šatorović.