Prvi migrant koji je u BiH završio osnovnu školu sada je u Bihaću upisao i srednju

Screenshot 2 38
Podijelite vijest

Danas je poseban i radostan dan za jednog 16-godišnjaka iz Irana. Donedavno, on je bio prvi i jedini migrant koji je dobio diplomu o završenom osnovnom obrazovanju u BiH, a danas je otišao korak dalje – upisao se u srednju školu.

Radi se Elektrotehničkoj školi u Bihaću, smjer računarstvo.

“Veoma sam uzbuđen i zadovoljan, nadam se da ću ispuniti očekivanja i da će moji roditelji biti ponosni! Moja je želja da ostanem ovdje, da nakon školovanja pronađem dobar posao i preuzmem brigu o svojoj porodici” izjavio je on prilikom dolaska u učionicu i upoznavanja svojih novih školskih drugova, drugarica i profesora.

Dječak u školi (Foto: Save the Children)
Dječak u školi (Foto: Save the Children)

Njegovi roditelji su također prisustvovali upisu i veoma su sretni i zahvalni organizaciji Save the Children na podršci koju su primali do sada. Proceduru upisa i odabir škole koju je želio pratilo je i Ministarstvo obrazovanja USK.

Dječak u školi (Foto: Save the Children)
Dječak u školi (Foto: Save the Children)

Ovaj dječak je prije četiri godine napustio Iran sa porodicom u potrazi za boljim životom, a trenutno borave u jednom od prihvatnih kampova u Bihaću. Njegov otac se nada da će im biti odobren azil i da će nastaviti živjeti u Bosni i Hercegovini, navode iz organizacije Save the Children.

Njegovo ime nije objavljeno radi zaštite identiteta.


Podijelite vijest