Prvi mobitel na svijetu za slijepe osobe

Prvi mobitel na svijetu za slijepe osobe

slika

Mobitel za slijepe osobe je tu! One će uskoro moći čitati SMS-ove i e-mailove na mobitelu koji sve tekstove pretvara u Brailleovo pismo.

Napravljen je prvi smartphone na svijetu za slijepe osobe i uskoro će se početi prodavati u Indiji. Ovaj mobitel ima drugačiji ekran, koji sačinjava mreža tačkastih ispupčenja koja se spušta kako bi formirala Brailleovo pismo.

“Napravili smo prvi Brailleov smartphone”, rekao je Sumit Dagar, tvorac ovog telefona.

“Ovaj proizvod se temelji na inovativnom ekranu osjetljivom na dodir (touch screen), koji je u stanju pojačati i smanjiti sadržaje koje prima kako bi ih preoblikovao u ‘dodirljive’ uzorke.” Ta malena ispupčenja variraju zavisno o znaku koji prikazuju.

Projekat je započeo nakon što je Dagar spoznao da su tehnologije uglavnom napravljene za većinu, dok su osobe s posebnim potrebama zanemarene.

“Odziv na testiranje bio je ogroman. Planiramo napraviti naprednije verzije telefona”, najavio je Dagar.

Dagar je počeo raditi na projektu prije tri godine, dok je studirao na indijskom Nacionalnom institutu za dizajn.

Tehnologija iza ovog mobitela je ista kao i kod drugih smartphonea, s izuzetkom ekrana. Naime, umjesto klasičnog ekrana upotrebljava se tehnologija Shape Memory Alloy, koja koristi sposobnost metala da zapamti izvorne oblike i da se u skladu s time nakon korišćenja proširi ili skupi.

Izvor: Tehnoklik.net.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE