Portal 072info

Prvi odgovor Federacije BiH Republici Srpskoj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – stigli su prvi institucionalni ‘odgovori’ iz Federacije Bosne i Hercegovine. Jednoglasno – četiri zaključka usvojena su na vanrednoj sjednici Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pozvali su na popunjavanje i adekvatno opremanje aktivnih sastava policije u Federaciji. A u zavisnosti od poteza iz Republike Srpske, poruka je, i Federacija će krenuti u formiranje rezervnih sastava.

Komisija za bezbjednost jednoglasna – od Kancelarije visokog predstavnika u BiH, definisano je, zbog uznemirenosti građana očekuju “zaustavljanje antidejtonskih aktivnosti policije Republike Srpske”. U suprotnom, na snagu stupaju – “adekvatne mjere”.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Adekvatne mjere mogu podrazumijevati sve. To ne mora značiti, a može značiti – i formiranje rezervnog sastava unutar Federacije BiH, ali mi se iskreno nadamo i vjerujemo da nećemo biti prisiljeni odgovoriti tom mjerom i da će ove aktivnosti biti obustavljene ili zaustavljene”, kazao je Damir Mašić iz Komisije za bezbjednost Parlamenta FBiH.

Nije dobro vršiti militarizaciju policijskih struktura, stava je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH. Čampara traži zaustavljanje aktivnosti u Republici Srpskoj. U suprotonom će, ističe, odgovoriti istom mjerom – prijedlogom formiranja rezervnog sastava policije u Federaciji.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Oni koji hoće da zveckaju oružjem – to nije dobra poruka i mislim da niko ništa dobro neće izvući iz toga. Logički se nameće jedno jednostavno pitanje – zašto formirati rezervni sastav, ako niste popunili aktivni sastav policijskih struktura. Pravdati to elementarnim nepogodama pa da se angažuje ta policija, to je potpuno neuvjerljivo”, poručio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Nakon usvajanja Nacrta zakona u Narodnoj skupštini, iz Republike Srpske – iste poruke i stavovi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Smatramo da je neophodno. U tom smislu se planiraju sredstva, u tom smislu se planiraju ljudski resursi, potencijal koji je neophodan da služi kao pomoć u određenim situacijama svim onim naporima koje čine redovni policajci. Nemamo ništa protiv da i drugi, u skladu s onim kako to funkcioniše u svijetu i u najvećem broju zemalaja EU gdje postoje rezervisti – policajci, prema tome, nemam ništa protiv da se takav rezevrni sastav u skladu sa potrebama kantona ili Federacije u cjelini uvede i u Federaciji BiH”, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

No, jedno je sigurno, a to je manji broj aktivnih policajaca u oba entiteta. Njih oko 320 manje u Republici Srpskoj, te 1.526 policijskih službenika u Federaciji BiH. Podsjetimo, usvajanjem Nacrta zakona definisana je i brojnost rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj. Predviđa se, biće ih do hiljadu, a to je 20 odsto od ukupnog broja policijskih službenika. Uvođenje rezervista obrazlaže se intenziviranjem migrantske krize.

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 12
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6