Prvi premještaji u bh. Alcatraz ovog mjeseca

Screenshot 3 1190

U zavodima za izvršenje krivičnih sankcija u Federaciji BiH trenutno je smješteno 119 osuđenih osoba po presudama Suda BiH, potvrdili su nam u entitetskom Ministarstvu pravde. Ove osobe trebale bi do kraja godine biti prebačene u novootvoreni Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu.


– Premještaj u ovaj zavod vršit će se prema planu premještaja koji će biti sačinjen u saradnji s Ministarstvom pravde BiH. Također, napominjemo da je federalno Ministarstvo obavijestilo Sud BiH i Ministarstvo pravde BiH da se upućivanje osuđenih osoba od navedenog suda, od 15. oktobra ove godine, vrši isključivo u novootvoreni zavod na nivou BiH, kažu u federalnom Ministarstvu pravde.

Podsjetimo, Zavod je počeo primati prve pritvorenike ubrzo nakon završene obuke za novozaposlene u septembru ove godine, a u novembru bi trebalo početi prebacivanje svih zatvorenika koji su osuđeni pred Sudom BiH. Svi oni bi trebali biti prebačeni do kraja godine.
Ranije smo pisali da još nije potvrđeno ko će od osuđenika biti prebačen u državni zatvor, gdje će nastaviti izdržavanje kazne, ali se pretpostavlja da bi to mogli biti Zijad Turković, koji je zbog pet ubistava i drugih krivičnih djela osuđen na 40 godina zatvora, Husein Bosnić, zvani Bilal, neformalni vođa vehabija u BiH, osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam, Azra Bašić, osuđena na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina, Edin Džeko, osuđen na 13 godina… Među onima koji bi kaznu trebali služiti u novom zatvoru je i nekoliko osuđenika koji se trenutno nalaze u KPZ-ovima RS-a, a pretpostavlja se da će to biti Đorđe Ždrale, osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a, Veselin Vlahović Batko, koji služi kaznu od 42 godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, Milenko Lakić, koji je osuđen kao član organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića na 35 godina zatvora zbog ubistava…

Oslobođenje