Prvi put obilježen 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona

Prvi put obilježen 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona

IMG_4515

Svečanom sjednicom Skupštine te prigodnim govorom premijera i kulturno-umjetničkim programom danas je po prvi put obilježen 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona. Ovoj sjednici, osim poslanika skupštine, prisustvovali su i neki od bivših premijera i predsjedavajućih Skupštine u proteklim mandatima od 1995. godine (kada je kanton i osnovan) do danas. U svom govoru, premijer Munib Husejnagić obrazložio je odluku Skuštine Kantona o ustanovljavanju Dana Zeničko-dobojskgo kantona, kazavši  da je 29. avgusta 1189. godine napisana Povelja bosanskog Kulina bana Dubrovčanima o prijateljstvu i slobodi trgovine u Bosni. Ona predstavlja najstariji očuvani bosanski državni dokument i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda te spada u red nazjanačjnijih dokumenata kulturne povijesti južnih Slavena. Obzirom na ovakvu istorijsku važnost ovog pisanog dokumenta za državu Bosnu i Hercegovinu, a imajući na umu činjenicu da se čitava poznata djelatnost Kulina bana odvijala upravo ovdje, na prostorima našeg Kantona, gdje je Povelja i napisana, sasvim je prirodno da se dan 29. avgust, datum pisanja Povelje obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona. 

Premijer Husejnagić podsjetio je na hronologiju osnivanja Kantona te njegove bivše premijere, guvernere i predsjedavajuće Skupštine. Osvrnuo se i na aktuelnu političku, privrednu i društvenu situaciju, kazavši između ostalog:

„Sa pozicije premijera koji je na ovoj funkciji tek dva mjeseca, sagledao sam situaciju koju smatram i ozbiljnom i bremenitom. Pokušaji da izbalansiramo finansijsku situaciju povećanjem dohodovne strane na uštrb potrošnje jednostavno su sizifovski posao kojeg svakodnevno stižu nove obaveze koje se opet gomilaju na stare tako da se minus povećava gotovo filmskom brzinom. Pokušavamo, da barem u sferi unutrašnje potrošnje zaustavimo neka izdvajanja koja su prvo nepotrebna, a drugo za ovaj društveni trenutak u najmanju ruku nemoralna. Radi se o obustavljanju plaćanja rada u komisijama što je do sada odnosilo ma koliko neko mislio neznatna, ali bez obzira na količinu – ozbiljna davanja onima koji su te poslove, uz redovnu plaću iz budžeta , u redovnom radnom vremenu dobijali i za taj rad. U cilju smanjivanja administrativnih barijera i troškova prema privredi i građanima , intenzivno radimo na izmjeni 217 akata iz nadležnosti kantonalne uprave. Dalje, upotrebu službenih automobila dovodimo u nivo neophodnosti i racionalnog korištenja. Radimo na izmjeni Pravilnika o plaćanju troškova prevoza uposlenika gdje ima jako puno zloupotreba. Otvorili smo razgovor sa sindikatima. Polako, ali ozbiljno približavamo se pravom značenju termina socijalni dijalog. Oživjeli smo ekonomsko-socijalno vijeće s kojim izvjesno vrijeme radimo na iznalaženju načina da pomognemo poduzetništvu. Otvorili smo razgovor o projektu povoljnog kreditiranja malih i srednjih preduzeća kojima će uz minimalnu kamatu i realan grejs-period biti obezbijeđena sredstva u cilju njihovog jačanja i efikasnijeg poslovanja. Upravo smo sa ekonomsko-socijalnim vijećem i sindikatom izradili kriterije kreditiranja koji u prioritete stavljaju firme proizvodnog karaktera i izvozne orijentacije.Ma kakva bila naša politička ubjeđenja mi KONAČNO moramo shvatiti da ovu državu, uz sve njene slabosti,možemo samo privrednim jačanjem izvesti na zelenu granu.“ 

Nakon govora premijera, članovi Kamernog simfonijskog orkestra, Amila i Amir Muharemović i glumci Bosanskog narodnog pozorišta, Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić izveli su prigodan umjetnički program. 

Ovim je završen svečani dio sjednice, a poslanici su potom nastavili sa radnim dijelom sjednice, premea usvojenom dnevnom redu. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS