Portal 072info

Prvi put snimljen proces širenja raka po tijelu

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Naučnici su prvi put uspjeli snimiti u realnom vremenu kako se stanice raka odvajaju od tumora te putuju krvnim sistemom po tijelu do vitalnih organa. Za vizualizaciju načina na koji stanica raka prelazi iz tumora u krvotok i širi se po tijelu, u procesu metastaza, zaslužni su naučnici Instituta John Hopkins koji se bavi nanobiotehnologijom. Oni su za vizualizaciju u realnom vremenu koristili umjetnu žilu koja je napravljena u laboratoriju Petera Searsona, direktora spomenutog instituta.

Krvnu žilu simulira uređaj kojeg čini cilindrična cijev, presvučena ljudskim endotelijalnim stanicama i koja je pohranjena u gel od kolagena, strukturnog proteina tijela koji podupire živa tkiva. Mala nakupina raka metastaziranog raka dojke stavlja se u gel pored žile, dok se tekućina puna hranjivih sastojaka upumpava kroz cijev kako bi se simulirao protok krvi. Dodavanjem fluorescentnih markera znanstvenici su mogli pratiti stanice raka tokom narednih dana i sve snimiti.

Proces prikazuje stanice raka kako kreiraju tunel do stijenke simulirane žile, nakon čega se stanica formira u kuglicu te nakon par dana uz pomoć sile koja razbija endotelijalne stanice, oslobađa od stijenke žile s unutarnje strane te je ponese krvotok dalje kroz tijelo.

Idući cilj znanstvenika je iskoristiti umjetnu krvnu žilu za istraživanje raznih strategija terapija u liječenju raka, poput kemoterapijskih lijekova. Želja je da se poboljšaju metode pronalaska i neutraliziranja tumora otpornih na lijekove, prenosi Dnevnik.hr.

Fena

Podijelite članak