Prvi put u 120 godina, došlo je dan ranije: Zašto je danas prvi dan proljeća?

Ovo je prvi put, od 1896. godine, da nam sezona buđenja prirode dolazi tako rano.

 

Vernalni ekvinocij, ili jednostavnije – proljetna ravnodnevnica počelaje jutros, 20. marta, u 5.30 sati ujutro.

Ove godine proljeće je došlo ranije i to zato što je prestupna godina.

Zemlja se okreće oko sunca za 365.2422 dana. Da nadoknadimo tu razliku od 0.2422 dana, dodajemo jedan dan svake četiri godine.
No, to ne rješava problem u potpunosti. Dodavanje jednog dana (29. februar) svake četiri godine dovelo je do velikih problema 1582. godine, pa smo promašili sezonska doba za nekih deset dana. Uskrs je pao ranije, pa su ljudi počeli pratiti gregorijanski kalendar u kojem je definisano da je prestupna svaka godina djeljiva sa četiri, osim godina djeljivih sa 100 kod koјih su prestupne samo one djeljive sa 400.

I, zbog ove neobične godišnje matematike, astronom Paul Cox saopćio je kako je ovo najranije proljeće u zadnjih 120 godina.
Istovremeno, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Copy

Uoči dolaska proljeća, danas se obilježava i Dan lastavica. Svake godine lastavice se vraćaju sa zimovanja u naše krajeve i nagovještaju sezonu buđenja prirode.

Ove godine proljeće će trajati do 21. juna, kada 34 minuta poslije ponoći, prema ljetnom računanju vremena, počinje ljeto.

I da, da ne zaboravimo. Idućeg vikenda, tačnije 27.marta pomjeramo kazaljke na satu za jedan sat unaprijed, tako da će u 02:00h biti 03:00h.

Prethodni članakSvečano otvoreno 21. MKM “Zeničko proljeće”
Sljedeći članakBaždarević: Realne šanse za plasman na SP 2018