Prvi put u historiji, SAD će svaki dan na tržište puštati milion barela nafte

63D7EAB7 60D9 4706 A003 A9021FFE62F5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sjedinjene Američke Države će iz strateških rezervi puštati milion barela nafte svaki dan u sljedećih šest mjeseci kako bi iskontrolisali rast cijena ovog derivata.

Iz Bijele kuće su poručili kako se radi o najvećoj intervenciji ove vrste u historiji. Također, Biden želi da kongres usvoji akt kojim će se uvesti finansijski penali naftnim i plinskim kompanijama koje iznajmljuju državno zemljište, a ne vrše proizvodnju.

Bidenovu zabrinutost izaziva to što visoke cijene nisu do sada dovele do porasta proizvodnje nafte. Plan je da se zalihe puštaju kako bi se premostilo vrijeme dok američke kompanije ne povećaju proizvodnju.

ČITAJ JOŠ:  Ispovijest maloljetnika: Krao sam sve što mi je dolazilo pod ruku

Procjene su da će domaća proizvodnja u SAD-u rasti za milion barela nafte svaki dan ove godine i 700.000 barela 2023. godine.

Na najavu puštanja u opticaj strateških rezervi tržište je brzo reagovalo, pa je cijena sirove nafte u četvrtak pala za 4 posto na ispod 104 dolara po barelu.

Cijena nafte koja je već bila visoka zbog oporavljanja svjetske ekonomije od pandemije dodatno je uvećana nakon invazije na Ukrajinu.

 

Klix

GODISNJICA
MARKETING