Prvi put u historiji Slovenije Narodnu skupštinu će voditi žena

Screenshot 9

Koalicijski pregovori o sastavu nove Vlade Slovenije u punom su jeku, a ministarske i druge funkcije mogle bi biti manje-više podijeljene već u utorak

Čini se da će prvi put u historiji ove zemlje Narodnu skupštinu voditi žena, i to potpredsjednica Pokreta sloboda Urška Klakočar Zupančič.

Nakon sastanka predsjednika pobjedničke stranke Roberta Goloba i predsjednice SD-a Tanje Fajon promijenili su se planovi da bivša sutkinja Urška Klakočar Zupančič preuzme funkciju šefice Ministarstva pravde, objavio je portal slovenačka televizija N1.

Čini se da će umjesto ministrice biti prva žena u historiji nezavisne Slovenije koja će sjesti na fotelju predsjednice Narodne skupštine.

Prema nepisanim pravilima, druga najviša politička pozicija u zemlji obično pripada drugom najvećem koalicionom partneru, SD-u, ali zato što je Pokret Sloboda osvojio toliki broj mandata u Narodnoj skupštini (41), predstavnik njihove stranke će zauzeti mjesto.

Klakočar Zupančič je javnosti postala poznata u prošlogodišnjoj aferi kada je politika tražila da bude sankcionisana jer je kritikovala premijera na svom Facebook profilu. Zbog političkog pritiska napustila je pravosuđe u znak protesta.

Klix

Prethodni članakGrađani svjesno ulaze u minska polja zbog lova ili sječe šume, u BiH dosad poginula 621 osoba
Sljedeći članakKoliko je novca Mino Raiola zaradio kao nogometni menadžer