AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ove godine proljetna ravnodnevica koja označava početak ovog godišnjeg doba u Americi je danas, 19. marta. Ovo je najranija proljetna ravnodnevica u posljednje 124 godine. “Proljetna ravnodnevica je najčešće 20. ili 21. marta, ali prvi put od 1896. godine ove godine ona će biti 19. marta”, napisao je u svom tweetu Tony Pann, meteorolog iz Baltimorea.

Raniji početak proljeća posljedica je prijestupnih godina i uticaja koji ovi dodatni dani imaju na vrijeme Zemljine orbite, pišu NBC News.

Svake godine tokom Zemljine pune orbite oko Sunca imamo dvije ravnodnevice – jednu u martu i jednu u septembru – koje obilježavaju promjenu astronomskih godišnjih doba.

Potrebno je 365,25 dana da Zemlja napravi jednu rotaciju oko Sunca, ali ovaj broj dana može varirati od godine do godine. Zbog toga imamo promjene u kalendaru u obliku prijestupne godine kako bismo nadoknadili ove varijacije.

Prijestupnu godinu najčešće imamo svake četvrte godine, pa svaka godina koja je djeljiva s četiri zapravo je prijestupna godina, dok ona koja je djeljiva sa 100, osim u slučaju 2000, najčešće ne može biti prijestupna godina.

Dan više koji smo imali 2000. godine nagovijestio je da astronomsko proljeće polako dolazi sve ranije, pa je ove godine ravnodnevica dan ranije u nekim vremenskim zonama.

Ove godine proljeće u Ameriku stiže u 11:49 navečer, dok kod nas počinje 20. marta u 4:49. S druge strane, u to vrijeme na južnoj hemisferi počinje jesen.

Razlika u godišnjim dobima nastaje kao posljedica u načinu na koji Zemlja rotira oko Sunca. Naime, ona ima nagib osi od 23,5 stupnjeva, pa njene dvije hemisfere nisu podjednako izložene zrakama Sunca u isto vrijeme tokom godine.

Klix