Prvi rezulatati 90 dana nakon završetka popisa

Prvi rezulatati 90 dana nakon završetka popisa

slika (11)

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je danas da će prvi rezulatiti popisa stanovništva u BiH biti objavljeni 90 dana po okončanju terenskog rada, kako je zakonom predviđeno, dok konačan posao mora biti završen do polovine 2016. godine.

"Rezulate ćemo objavljivati sukcesivno, kako se koja knjiga bude završavala – obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično, odnosno svaki taj set tabela i podataka kako se bude završavao biće objavljivan. To je veliki broj tabela i podataka koji se moraju obraditi", rekao je Milinović. 

Tokom druženja sa predstavnicima medija, koje je Agencija organizovala u okviru priprema za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, Milinović je istakao da je popis najveće statističko istraživanje jedne države i najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu. 

On je napomenuo da popis stanovništva ima izuzetnu važnost i za entitete i lokalne zajednice, a kao primjer naveo je da bi neka lokalna zajednica aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge određene podatke. 

"Naprimjer, ne može se aplicirati za neki socijalni program, izgradnju škole, ako popis ne pokaže da je to stvarna potreba. Dakle, popis osim značaja za BiH i entitete ima veliki značaj i za lokalnu samoupravu", naveo je Milinović. 

Milinović je podsjetio i da je popisnica za dijasporu urađena u skladu sa zakonom, kao i metodološka uputstva. 

"Imamo popisnicu i metodološka uputstva za popis dijaspore i taj popis će ići putem veb stranice Agencije, što znači da će dijaspora moći preuzeti s veb stranice popisnicu, popuniti je i poslati poštom Agenciji", rekao je Milinović. 

On je napomenuo da će popisnica ovog mjeseca biti stavljena na veb stranicu kako bi bila dostupna na vrijeme. 

Milinović je potvrdio da su u svim opštinama u BiH formirane komisije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji će biti obavljen od 1. do 15. oktobra. 

Prema njegovim riječima, prijavljeno je više od 55 hiljada kandidata za popisivače ili opštinske instruktore i sada predstoji pravljenje rang listi. 

On je naveo da će tu biti uračunato i 20 odsto rezervnih kandidata, u slučaju odustajanja pojedinaca, kao i da će sav taj posao biti završen do kraja avgusta. 

Milinović je dodao da će popisivači biti isplaćivani iz sredstava granta. "Postoje propisana pravila granta, koja su striktna i rigorozna, i mi ćemo u skladu sa tim privilima isplatiti popisivače", naglasio je on. 

Izvor: Cafe.ba / Srna 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica