Portal 072info

Prvi rezultati Oxfordove vakcine protiv korone pokazali snažnu imunološku reakciju kod starijih

vakcina 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi rezultati testiranja trenutno vodeće vakcine protiv koronavirusa, na čijem razvoju sarađuju Univerzitet Oxford i kompanija AstraZeneca, pokazali su da preparat podstiče snažnu reakciju imunološkog sistema kod starijih ljudi.Istraživači su ohrabreni ovim saznanjem, jer pokretanje zaštitnih anititijela i stvaranje T-ćelija kod starijih zapravo sugeriše da postoji mogućnost da budu pošteđeni ozbiljne bolesti i smrti od posljedica koronavirusa.

Osim toga, to saznanje je veoma važno jer starije osobe spadaju u rizčnu grupu koja je posebno osjetljiva na teške oblike bolesti COVID-19 i isloženi su visokom riziku smrtnog ishoda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prva testiranja su pokazala da nova vakcina pokreće snažan imunološki odgovor i kod populacije u dobi od 18 do 55 godina.

Ranija otkrića pokazala su da je vakcina inducirala dva oblika ljudskog imunološkog odgovora – generirajući antitijela i T-ćelije najmanje 56 dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, kako piše Financial Times, neki istraživači su ukazali na to da testovi nisu garancija da se vakcina može smatrati definitivno sigurnom i efikasnom za starije pacijente. To će sve biti poznato konačno kada se analiziraju puni podaci ispitivanja za navedenu starosnu grupu.

Smatra se da je kompanija AstraZeneca, koja radi na vakcini protiv koronavirusa s Univerzitetom Oxford, najbliža uspješnom otkriću pouzdane antikorona vakcine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info

Hoće li brzo testiranje olakšati život u doba pandemije?

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME