0EDAAB8C D328 42AF B95A C6AF88E67207
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 29, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Austrija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa omikron u Tirolu, saopćile su vlasti u alpskom regionu, piše klix.ba.

Putnik koji se vratio iz Južne Afrike prošle sedmice bio je pozitivan na Covid-19 s indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno dalje sekvencioniranje u narednim danima, objavile su tirolske vlasti.

Otkriće ove varijante u Južnoj Africi izazvalo je globalnu zabrinutost, val zabrana ili ograničenja putovanja i rasprodaju na finansijskim tržištima zbog straha investitora da bi to moglo zaustaviti oporavak od pandemije. Slučajevi su otkriveni u nekoliko evropskih zemalja u subotu, uključujući Italiju i Njemačka.

Austrija je prošlog ponedjeljka već uvela lockdown, postavši prva zapadnoevropska zemlja koja je ove jeseni ponovo uvela mjere zbog porasta zaraze koronavirusa.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Innsbrucku dovelo je do konkretne sumnje da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca u tirolskom okrugu Schwaz mogao povezati sa slučajem omicron.

Uzorak bi sada bio poslan Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) na dalje testiranje.

Vlasti su apelirale na dalje testiranje osoba koje su u Austriju u posljednjih 14 dana ušle iz zemalja južne Afrike kao mjera predostrožnosti.

LIDER