Prvi telefoni s kamerama od 48 megapiksela stižu uskoro

Prema najavama iz kompanija “Sony” i “Samsung”, pametni telefoni u koje će biti ugrađivane, ranije ove godine najavljene, poboljšane kamere sa senzorima od 48 megapiksela uskoro bi se mogli naći u prodaji.

Tako je Honor nedavno najavio model View 20, koji će biti opremljen “Sonyjevim” IMX586 senzorom i “Huaweijevim” Kirin 980 procesorom.

Uređaj će imati isti dizajn selfi kamere, kao i predstojeći “Huawei” Nova 4 (tzv. “hole-punch” – objektiv kamere u lijevom gornjem uglu sa svih strana okružen površinom ekrana), koji će zvanično biti predstavljen 17. decembra.

Honor View 20, nasljednik modela View 10, premijerno će biti predstavljen 22. januara u Parizu. Kineska verzija će u toj zemlji biti dostupna od 26. decembra.

View 20 bi trebao biti konkurentniji na tržištu, u odnosu na svog prethodnika, kada je o specifikacijama i dizajnu riječ.

U međuvremenu, i “Xiaomi” je najavio svoj novi telefon opremljen kamerom od 48 megapiksela, koji bi se trebao pojaviti u narednim mjesecima.

Direktor te kompanije Lin Bin je na svom profilu na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio je fotografiju na kojoj se može vidjeti detalj kamere od 48 megapiksela.

Iz “Samsunga” i “Sonyja” dolaze prilično slične tvrdnje kada su njihovi novi senzori u pitanju: da će oni imati “sitne piksele od 0.8 mikrometara” i da će biti fizički veći od većine konkurenata (1/2.0 inča).

B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE