Portal 072info

Prvoligaši jednoglasno za prekid takmičenja u Prvoj ligi Federacije BiH

Danas su klubovi Prve lige Federacije BiH održali sastanak sa čelnicima Nogometnog saveza Federacije BiH, a na njemu se raspravljalo o mogućnostima za nastavak sezone u Premijer ligi BiH i preprekama koje se nalaze pred klubovima.

Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio klubovima setove za dezinfekciju, koji obuhvataju dezinfekcione tunele, barijere i sva druga potrebna sredstva za dezinfekciju. Klubovi su tražili objašnjenje zašto su neophodni dezinfekcioni tuneli, ako je struka istakla da su nepotrebni i neefikasni.

Predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH Irfan Durić objasnio je da su to mjere koje propisuje UEFA, te da se kao takve moraju strogo poštovati ako se želi nastavak sezone.

Durić je podcrtao i da nastavak takmičenja ovisi o nastavku takmičenja u Premijer ligi BiH, kao i da će odluka o plasmanu u viši rang i ispadanju iz Prve lige Federacije BiH biti donesena tek pošto se sazna sudbina Premijer lige BiH.

Klubovi su razgovarali i o preprekama koje se nalaze pred njima, kao što su testiranja, putovanja na utakmice, boravak u hotelima, struka koja će pratiti zdravstvenu situaciju u klubovima. Istakli su i bojazan da će finansijski biti jako teško podnijeti dodatne troškove organizacije utakmica.

Čelnici saveza upoznali su klubove i sa svim pravilima koja moraju ispuniti kako bi mogli nastaviti sa treninzima, a istaknuto je da niko ne može garantovati da i pored primjene svih zaštitnih mjera neće doći do nekog slučaja zaraze, što bi onda značilo novi prekid takmičenja.

Iz TOŠK-a su tražili da se iznese jasno opredjeljenje da li će se liga nastaviti ili neće, kako bi se klubovi mogli organizovati, dok je Bratstvo pozivalo na prekid takmičenja i pripremanje za narednu sezonu, jer klubovi neće biti u stanju ispuniti sve zaštitne mjere na vrijeme i okončati ovu sezonu, te se spremiti za novu.

Iz GOŠK-a su tražili izjašnjavanje o tome hoće li se prvenstvo nastaviti, ali su podcrtali da su u potpunosti zainteresovani za nastavak prvenstva i Kupa BiH, gdje učestvuju u polufinalu. Smatraju da, s obzirom na uloženo, mogu napraviti kvalitetne rezultate.

Veći je broj klubova koji su iznijeli mišljenje da liga ne treba biti nastavljena. Slaven Živinice i Travnik su se složili da nisu u stanju ispuniti postavljene uslove, te su istakli da se zalažu za prekid lige. Ponovili su da, sve dok postoji mogućnost zaraze, prvenstvo ne treba biti nastavljeno. Iz Slavena su pomenuli da je zbog ukidanja mjera moguća pojava novih klastera.

FK Olimpik se složio sa većinom klubova, istakavši da bez obzira na budžete klubova i načine finansiranja istih, savez treba donijeti odluku o prekidu, kako bi se budžeti klubova sačuvali i preusmjerili za narednu sezonu.

Na prekid prvenstva pozvala je i Zvijezda iz Gradačca, čiji su predstavnici istakli da ne postoje uslovi za njeno okončavanje. Smatraju da savez treba donijeti odluku o tome da je prvenstvo okončano, te o tome kako će izgledati tabela i kako će se odlučivati o promociji i ispadanju u niži rang. Iz Zvijezde su istakli da lokalna zajednica neće davati novac i da se stvari neće lako riješiti za nekoliko mjeseci.

Iz kakanjskog Rudara su pozvali na to da se priča Prve lige Federacije BiH razdvoji od priče Premijer lige BiH, iz prostog razloga što klubovi ne operišu sa sličnim budžetima i u sličnim uslovima. Istakli su da je nemoguće ispuniti sve uslove i adekvatno organizovati takmičenje.

Sa klubovima koji smatraju da je uslove nemoguće ispuniti složili su se i predstavnici Metalleghea iz Jajca. I predstavnici Radnika iz Hadžića smatraju da nastavak nije moguće organizovati, te su saglasni sa pozivima na prekid prvenstva. 

Klubovi su izrazili i saglasnost da se što prije odredi način na koji će omladinci nastaviti sa treninzima, jer je to u interesu svih klubova.

Nakon izlaganja klubova, Irfan Durić je još jednom podcrtao da će pitanje ulaska u Premijer ligu BiH i ispadanja iz Prve lige Federacije BiH biti riješeno tek pošto se riješe sva pitanja u Premijer ligi BiH.

Prvoligaški klubovi su jednoglasno izglasali prekid za.

Sport1.ba

Podijelite članak
  • 10
    Shares

Počitajte još

Njemačka ukida putna ograničenja za 31 evropsku zemlju

072info

Drama na M-17 u Zenici: Pratnja izazvala sudar dva vozila s djecom, nisu se ni zaustavili

Redakcija

Bajramska radost podijeljena sa štićenicima JU ”Dom porodica” Zenica

072info

Microsoft Solitaire proslavio 30. rođendan, mjesečno ga igra 35 miliona ljudi

072info

Težak udes u BiH: Policija i Hitna pomoć na mjestu sudara, ima povrijeđenih

Redakcija

Pad izvoza sektora metalske i elektroindustrije BiH 18,31 posto

072info

Prvi put u životu vidjela svog muža bez brade, pogledajte njenu reakciju

072info

Povećava se broj zaposlenih u Federaciji BiH

072info

Na Jahorini pada snijeg (FOTO)

072info

Podrška zeničkim poljoprivrednicima: Potpisani ugovori za dodjelu 20 plastenika

Redakcija

Zakazana 22. sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu 14 tačaka

Redakcija

U ponedjeljak počinje 19. festival bh. drame Zenica 2020 – online

072info

Zbog pješčane oluje u UAE avion sa vrijednom pomoći za BiH se odgađa

072info

Snimak je mnoge nasmijao: Kad mačka upadne u jutarnju molitvu

Redakcija

Novi rast cijena: Poskupljuje gorivo u BiH, evo i za koliko

072info

Besplatni testovi na koronavirus studentima u inozemstvu: Zašto FBiH kaska za RS-om?

072info

Preminula žena iz Živinica koja je bila zaražena koronavirusom

Redakcija

Bosanac pao sa više od 100 kilograma heroina

Redakcija

Strašna priča: U zatvoru proveo 20 godina zbog ubistva, a onda je neko drugi priznao

Redakcija

Preminuo vozač koji je sinoć povrijeđen u teškom udesu na Ilidži

Redakcija