Prvomajska budnica u Zenici: Ko je svirače najviše “zakitio”?

Prvomajska budnica u Zenici: Ko je svirače najviše “zakitio”?

Po 91. put u Zenici je u ranim jutarnjim satima upriličena tradiconalna Prvomajska budnica.

Oko dvadesetak članova limenog orkestra Kulturno umjetničkog društva “Željezar” Zenica jutros je budilo Zeničane na prvomajski uranak, a kao nagradu za to građani su ih nagrađivali prigodnim poklonima i dočekivali uz osmijeh u svoje mahale.

-Po 91. put orkestar izlazi na budnicu, tradicionalno da probudi Zeničane. Izvodi se tradicionalni repertoar, kao što su “Pozdrav domovini”, “Drugarski marš”, “Splitske kale”. Osjeti se blagi pad interesovanja kod ljudi, ali opet naši standardni Zeničani su tu svake godine da nas uz pjesmu nagrade poklonima sa suzama u očima. I ako je ovo amaterski orkestar za ovaj dan se mnogo pripremamo i trudimo da svage godine bude na što boljem nivou. U orkestru imamo članove raznih generacija, a naš najmlađi član je Mateo Sušić koji ima 14, a najstariji Ljumobim Kelava sa 75 godina – kazao je Azur Bijedić, rukovodilac sekcije duvačkog orkestra KUD Željezara.

Neizostavan dio ovog prvomajskog rituala je i posjeta zeničkom privredniku Rasimu Salčinoviću, koji ovaj orkestar uvijek bogato nagradi i kome se posebno raduje.

– Tradicijom je meni muzika prisutna u porodici jer dosta članova porodice je sviralo. Jedan od najposebnijih dana u godini za mene je Prvomajska budnica. Ovo je 51. godina kako me budi ovaj orkestar, kojem se svake godine sve više iznova radujem – kazao je Salčinović.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE