Prvorođena djeca pametnija od mlađe braće i sestara

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prvorođena djeca su inteligentnija od mlađe braće i sestara zbog više mentalne stimulacije koju dobijaju od roditelja u svojim ranim godinama, pokazala je studija Univerziteta Edinburgh.

Rezultati studije bi mogli objasniti bolji uspjeh prvorođene djece kada je riječ o obrazovanju i zapošljavanju.

Istraživači smatraju da to znači da prvorođena djeca dobijaju više mentalne stimulacije od svojih roditelja. Studija, objavljena u časopisu Journal of Human Resources, mogla bi da objasni zašto su dosadašnja istraživanja uglavnom dolazila do zaključka da najstarija djeca u porodici kasnije dobijaju veću platu i bolje obrazovanje od kasnije rođene braće i sestara.

ČITAJ JOŠ:  Trikovi pomoću kojih ćete gubiti pola kilograma sedmično

U studiji je praćen životni put 5.000 djece u različitim uzrastima, od tek začetih, do 14-godišnjaka, a u obzir su uzeti i njihovo porijeklo i ekonomski uslovi njihove porodice.

Djeca su na svake dve godine riješavala zadatke u kojima su ocjenjivane njihove vještine čitanja i slikanja, a naučnici su ustanovili da se razlike u nadarenosti i inteligenciji djece mogu povezati s različitim postavljanjem roditelja prema svojim potomcima, piše Standard, a prenosi B92.

GODISNJICA
MARKETING