Screenshot 1 17


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Njemačka veterinarska klinika istrenirala je pse da u ljudskoj slini mogu nanjušiti koronavirus uz 94 posto tačnosti.

Psi su zapravo naučeni da nanjuše “miris koronavirusa”, koji potječe iz ćelija zaraženih osoba, navela je Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga.

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker španijel, dva su psa koja prolaze obuku na Veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

“Proveli smo istraživanje u kojem su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na koronavirus i možemo reći da je, prema našem istraživanju, vjerovatnoća 94 posto da mogu nanjušiti oboljele. Psi zaista mogu njuhom razdvojiti osobe sa i bez zaraze, asimptomatske slučajeve, ali i one koji pokazuju simptome koronavirusa”, kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

Stephan Weil, premijer Donje Saske u kojoj je Hanover glavni grad, naglasio je da je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvodivosti prije nego se psi stave u upotrebu u svakodnevnom životu, naprimjer za publiku na koncertima.

“Moramo testirati na odabranim događajima”, dodao je Weil.

U Finskoj su psi istrenirani da nanjuše koronavirus već prošlog septembra počeli njušiti putnike na aerodromu Helsinki-Vantaa, u sklopu pilot-projekta, uz uobičajene metode testiranja na aerodromima.

I čileanski međunarodni aerodrom Santiago također koristi pse – detektore, piše Sky News.