Psihologija vaše profilne slike

Što zapravo vaša profilna slika govori o vama?

Svaki put kada objavimo fotografiju na nekoj od društvenih mreža kojima se koristimo, (možda) nesvjesno pokrećemo brojne posljedice jednog običnog ‘lajka’, a koje nam ne padaju ni na kraj pameti. Naša profilna slika dostupna je svakome koga zanima, a o nama otkriva mnogo više nego što smo možda voljni otkriti.

Nedavno je provedena studija koja je objavljena u članku imena ‘Why Profile Pictures Are Liars’, a u njoj su istražitelji ispitivali online korisnike te im pokazivali profilne slike njima nepoznatih osoba. Bez ikakvih drugih dostupnih informacija o osobama, ispitanici su morali ocijeniti njihovu osobnost, privlačnost, borbenost, kreativnost, zlobu odnosno povjerljivost, kao i inteligenciju. Sve pokazane slike bile su slikane pri gotovo jednakom osvjetljenju, no na nekima su osobe imale drugačije izraze lica. Ono što je iznenađujuće jest da i najmanja promjena izraza lica iste osobe djeluje jednako snažno kao da je riječ o potpuno drugoj osobi. Ispitanici su istim osobama s različitim izrazima lica nadjenuli potpuno drugačije karakteristike i crte osobnosti.

Kada su profilne slike u pitanju, ne radi se dakle nužno o tome jesmo li nekome privlačni ili ne. Taj neko tko će proučavati našu fotografiju i na temelju nje određivati i brojne druge naše kvalitete, kao i mane. Slika će dati nagovijestiti našu inteligenciju, kreativnost, borbeni duh i suosjećajnost. No ono što moramo imati na umu jest da možda ne želimo otkriti ništa o sebi, no dojam o sebi svakako ostavljamo.

Prethodni članakPRIČA SENADA MUJKIĆA OBIŠLA REGION: Molim vas, napišite da sam dijete izliječio petrolejom! Tumor na mozgu je nestao, želim svima dati recept!
Sljedeći članakNajbolje što možete učiniti za prijateljicu koja prolazi kroz težak i bolan razvod