Screenshot 5 34
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Budući da se ona i suprug nisu trudili da prestanu psovati od kad su se djeca rodila, bilo bi licemjerno to od njih tražiti, rekla je psihologinja i majka dvije djevojčice…

Školska psihologinja i majka dvoje djece Alissa King Peters na roditeljskom je blogu Cafe Mom podijelila kako svojoj djeci nikad ne brani da psuju, niti ih za to opominje – jer bi to, kaže, bilo dvolično.

– Mnogi se prijatelji i članovi porodice iznenade kad shvate da u našem domu psovke nemaju nikakve posljedice i da ih djeci ne branimo; oni mogu psovati kad god za tim osjete potrebu – napisala je King Peters.

Objasnila je i da njezin suprug često psuje, a to, kaže, nije ni pokušao promijeniti nakon što su dobili djecu, prenosi Večernji list.

– On ima, rekli bi neki, prilično raznovrstan vokabular i psovanje mu je skroz prirodno – ispričala je psihologinja o svom suprugu i dodala kako su im kćerke zato od njega ‘pokupile’ razne proste izraze.

Budući da njih dvoje, rekla je, nisu napravili mnogo da to promijene, bilo bi licemjerno to tražiti od svoje djece.

Osim toga, dodaje King Peters, s tim je djeci htjela i dati priliku da osjete kako je ponekad dobar osjećaj opsovati i kako ‘katarzično’ psovke ponekad djeluju na nas. 

– Mislim da ta naša liberalna – za neke čak i kontroverzna odgojna metoda – našim kćerkama pomaže i da nauče da ono što govore uvijek ima neku ‘moć’ i utiče na druge – kaže King Peters.

Objasnila je i kako misli da će uz dopušteno psovanja njena djeca bolje naučiti i što je prihvatljivo ponekad reći, a šta se baš nikada ne treba govoriti.

– Kad se moja djeca susretnu s riječima koje su zaista neprihvatljive – raznim uvredama i pogrdnim nazivima – zbog dozvoljenog će psovanja bolje shvatiti da se neke riječi zaista nikada ne bi trebale koristiti – objasnila je dječja psihologinja.