Portal 072info

Psiholozi objašnjavaju: Opsjednutost njime nakon raskida nije ljubav, evo šta je

Postoji razlog zbog kojeg ne možete preboljeti bivšeg i to nije zbog toga što ga volite toliko mnogo. Svako od nas nekada prođe kroz raskid i znamo da je to bolno iskustvo. Ali postoji nešto što vas može natjerati da se zapitate: “Jesam li ja normalna?”.

Danas, postoje neke prednosti koje nam dopuštaju da uvijek znamo gdje je i šta radi naš partner, kao što su socijalne mreže. Tu možemo lako da upadnemo u zamku špijuniranja bivšeg partnera.

Onda se zapitate da li ste normalni. Ali ne brinite, jeste. To se zove limerencija – zaljubljenost. Limerencija je novi termin koji psiholozi koriste u Americi kako bi njime objasnili zaljubljenost – ona u kojoj vam leptirići lete po stomaku, ne osjećate glad i cijeli dan se smijete.

Limerencija zahvata veliki broj stanovništva, a oko pet odsto ljudi su iskusili ovu ludnicu posle raskida, pa ukoliko ste raskinuli i osjećate se loše, boli vas srce, opsesivno uhodite partnera na društvenim mrežama, okrivite ovaj fenomen za to, poručuju psiholozi.

Limerencija nakon izvjesnog vremena obično sazrijeva u zrelu ljubav, koja je manje uzbudljiva od zaljubljenosti, ali je zato zdravija.

Tako da, ukoliko ste raskinuli s partnerom u kog ste ludo zaljubljene i hvatate sebe kako sve vrijeme visite po mrežama i uhodite ga na njima, pa onda opsesivno gledate u telefon i čekate njegovu poruku – to nije opsesija, to je limerencija.

B92.net

Podijelite članak

Počitajte još

Stvari koje zreo muškarac nikada neće uraditi

Redakcija

Sedmični horoskop: Jednom znaku predstoje neograničene mogućnosti na polju ljubavi

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box