Portal 072info

Psihoterapeuti apeluju na medije da ne promoviraju tjelesno kažnjavanje djece

Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH izrazilo je zabrinutost načinom na koji se kroz medije predstavlja najbolji interes djeteta, načinom na koji mediji (ne)štite lične podatake i trendovima javnog diskursa povodom tjelesnog kažnjavanja djece.

Ovo udruženje navodi da je nadavni nestanak, potraga i pronalazak 13-godišnje djevojčice iz Sarajeva pokrenuo je lavinu medijskog izvještavanja o ovoj osjetljivoj temi. Na određenim medijskim portalima pojavio se članak koji je, kako ističu, dodatno uzburkao javnost pozivanjem na umjereno tjelesno kažnjavanje djece.

– Ovakve prakse u proteklih nekoliko godina dovodile su i do težih fizičkih povreda djece od kojih su neke završile smrtnim ishodom. Smatramo da je promoviranje nasilja u medijskom prostoru neprihvatljivo zanemarivanje odgovornosti prema djeci ali i sigurnosti društva – kazali su iz UGP.

Naglašavaju da je pozivanje na tjelesno kažnjavanje djece direktno pozivanje na kršenje entitetskih zakona i kršenje dječijih prava. Zakon o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, Krivični zakon FBiH, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici RS kao i Krivični zakon RS karakterišu nasilje kao prekršaj ili krivično djelo, ovisno o težini djela i povrede, te predviđaju mjere kazne.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, kojom se obavezala da će poduzeti sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje dok je na brizi roditelja, zakonskih staratelja ili bilo koje druge osobe koja se brine o djetetu.

Iako BiH još nije jedna od zemalja koja ima Zakon o zabrani tjelesnog kažnjavanja, članovi Udruženja nadaju se skoroj promjeni zakonodavstva po ovom pitanju.

– Veoma je bitno, za budućnost našeg društva, da se osnaže djeca ali i odrasli da iskažu alternativu nasilnom ponašanju i ponude nenasilne modele rješavanja problema i nošenja s frustracijama svakodnevnog života – poručili su iz Udruženja.

Ovim povodom, Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH pozvalo je medije da beskompromisno poštuju Kodeks časti BH novinara i uputilo molbu da prilikom izvještavanja štite identitet i privatnost maloljetnih osoba.

-Pozivamo ih na obaveznu zaštitu ličnih podataka maloljetnih lica, kako je predviđeno Zakonom o zaštiti ličnih podataka, te da se ograde od senzacionalističkih načina izvještavanja, posebno u objavama koje uključuju djecu – navodi se u saopćenju Udruženja Geštalt Psihoterapeuta (UGP), koje je nevladina organizacija posvećena razvoju i promociji geštalt psihoterapije u Bosni i Hecegovini, u skladu s evropskim standardima.

Podijelite članak