Portal 072info

Psihoterapeuti apeluju na medije da ne promoviraju tjelesno kažnjavanje djece

Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH izrazilo je zabrinutost načinom na koji se kroz medije predstavlja najbolji interes djeteta, načinom na koji mediji (ne)štite lične podatake i trendovima javnog diskursa povodom tjelesnog kažnjavanja djece.

Ovo udruženje navodi da je nadavni nestanak, potraga i pronalazak 13-godišnje djevojčice iz Sarajeva pokrenuo je lavinu medijskog izvještavanja o ovoj osjetljivoj temi. Na određenim medijskim portalima pojavio se članak koji je, kako ističu, dodatno uzburkao javnost pozivanjem na umjereno tjelesno kažnjavanje djece.

– Ovakve prakse u proteklih nekoliko godina dovodile su i do težih fizičkih povreda djece od kojih su neke završile smrtnim ishodom. Smatramo da je promoviranje nasilja u medijskom prostoru neprihvatljivo zanemarivanje odgovornosti prema djeci ali i sigurnosti društva – kazali su iz UGP.

Naglašavaju da je pozivanje na tjelesno kažnjavanje djece direktno pozivanje na kršenje entitetskih zakona i kršenje dječijih prava. Zakon o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, Krivični zakon FBiH, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici RS kao i Krivični zakon RS karakterišu nasilje kao prekršaj ili krivično djelo, ovisno o težini djela i povrede, te predviđaju mjere kazne.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, kojom se obavezala da će poduzeti sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje dok je na brizi roditelja, zakonskih staratelja ili bilo koje druge osobe koja se brine o djetetu.

Iako BiH još nije jedna od zemalja koja ima Zakon o zabrani tjelesnog kažnjavanja, članovi Udruženja nadaju se skoroj promjeni zakonodavstva po ovom pitanju.

– Veoma je bitno, za budućnost našeg društva, da se osnaže djeca ali i odrasli da iskažu alternativu nasilnom ponašanju i ponude nenasilne modele rješavanja problema i nošenja s frustracijama svakodnevnog života – poručili su iz Udruženja.

Ovim povodom, Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH pozvalo je medije da beskompromisno poštuju Kodeks časti BH novinara i uputilo molbu da prilikom izvještavanja štite identitet i privatnost maloljetnih osoba.

-Pozivamo ih na obaveznu zaštitu ličnih podataka maloljetnih lica, kako je predviđeno Zakonom o zaštiti ličnih podataka, te da se ograde od senzacionalističkih načina izvještavanja, posebno u objavama koje uključuju djecu – navodi se u saopćenju Udruženja Geštalt Psihoterapeuta (UGP), koje je nevladina organizacija posvećena razvoju i promociji geštalt psihoterapije u Bosni i Hecegovini, u skladu s evropskim standardima.

Podijelite članak

Počitajte još

Sa lažnom diplomom šest godina radio kao učitelj

072info

Komesar Šut najavio raspisivanje konkursa za policijske službenike MUP-a ZDK

Redakcija

MUP ZDK o nesreći na M-17 koju je izazvala pratnja političara

072info

Ratni zločinci se pripremaju za učešće na izborima u Srbiji

072info

Sve puno, bit će opet nafake ‘Kod Fehre’: Čuveni restoran otvorio vrata ljubiteljima jagnjetine i ‘Džankinih ćevapa’

072info

Macron predstavio historijski plan: Ovo je bitno za cijelu Evropu

Redakcija

Večeras se događa historijski SpaceX let u svemir: Kad je i gdje možete gledati

Redakcija

Godišnjica masakra u Ferhadiji: Dan kada je 26 Sarajlija ubijeno u redu za hljeb

Redakcija

Ovdje će mnogi na ljeto: Država s Mediterana pokriva troškove zaraženim turistima

Redakcija

U FBiH 18 novozaraženih: Virus se ponovo širi i u Tuzlanskom kantonu

Redakcija

Zbog pandemije uvoz automobila u našu zemlju pao za 87 posto

Redakcija

Preminuo mladi engleski nogometaš Christian Mbulu

Redakcija

Apel načelnika Tešnja: Raste broj zaraženih, nedostaje testova i zaštitne opreme

Redakcija

Njemačke željeznice traže mašinovođe iz našeg regiona

072info

WHO upozorava: I dalje smo u prvom valu pandemije, bolest se još razvija

Redakcija

Pare nisu problem: Sarajlija iskeširao 300.000 KM za ovce?

072info

Nepokretni i nijemi Brazilac pokušao opljačkati zlataru držeći pištolj stopalima (VIDEO)

Redakcija

U rijeci pronađeno beživotno tijelo

Redakcija

SIPA u Velikoj Kladuši uhapsila četiri krijumčara migranata

072info

Zenica: Saobraćajna nesreća na izlazu iz Zenice

072info