eec35400852e5afce4e55a549ab300e9
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 3, 2021 @ 19:50
KATEGORIJA: Crna Hronika
FIXGEHALT

Općinski sud u Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona podignutu protiv Ifeta Haskića zbog počinjenog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, saopćilo je Tužilaštvo Srednjebosanskog kantona.

NER FIT

Optužnicom mu se stavlja na teret da je ozbiljnom prijetnjom ugrozio sigurnost sutkinje.

Naime, Ifet Haskić se tereti da se 9. juna ove godine, oko 14 sati u Kantonalnom sudu u Novom Travniku, obratio sutkinji Kantonalnog suda u Novom Travniku “s namjerom da ozbiljnom prijetnjom ugrozi sigurnost sutkinje”.

To je učinio nakon što je ona Smaila Bešu, optuženog za ubistvo njegovog brata Sifeta Haskića, koji je priznao krivnju, osudila na četiri godine zatvora.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema optužnici, on joj se obratio riječima: “Bravo, sudinice (plješćući rukama), svaka ti čast. Koliko bi dobio da je neko tvog brata zaklao? Jel’ te stid, imaš li ti bona djecu? Jel’ te stid? Jel’ te stid? Četiri godine bona, nije majmuna zaklao? Jel’ te stid, samo te to pitam, jel’ te stid, imaš li djecu?”

Nakon što mu je sutkinja naredila da napusti sudnicu, ponovo joj se obratio riječima: “Ha, je li bona, oslobodi ga, on je moj kad tad. Pustite me, zapamti šta sam ti rekao, je*em joj mater četiri godine, nije cuku zaklao, kuja jedna…”, nakon čega su ga sudski policajci udaljili iz sudnice.

– Tokom udaljavanja iz sudnice sutkinji je psovao majku, posao, te da se i njoj desi da joj brata zakolju, iako je bio svjestan da ovakvim prijetnjama kod sutkinje može izazvati osjećaj straha i nesigurnosti, to i htio, a koje prijetnje su kod sutkinje izazvale osjećaj straha, nesigurnosti i uznemirenosti – navodi se u optužnici Tužilaštva SBK.

Smail Bešo iz Vraniske kod Viteza, u januaru prošle godine je, u kafani “Ovo malo duše” u tom mjestu, nožem usmrtio Sifeta Haskića (40) iz susjednog mjesta Večeriska.

Svemu je prethodila klasična kafanska svađa, da bi u jednom trenutku Bešo izvadio nož i izbo Haskića po vratu.

Iako je Haskić odmah prevezen u Dom zdravlja u Vitezu, a nakon toga i u bolnicu u Novoj Bili, uslijed teških povreda je preminuo.

Iza njega su ostali trudna supruga i dvojica sinova.

Bešo je uhapšen istu večer, a tokom pripremnog ročišta u kantonalnom sudu u Novom Travniku u cijelosti je priznao krivnju.

LIDER