Pucao na pripadnike LGBT zajednice, osuđen je na 18 godina zatvora

Pucao na pripadnike LGBT zajednice, osuđen je na 18 godina zatvora

Muškarac iz Montane osuđen je na 18 godina zatvora jer je iz jurišne puške pucao u kuću i pokušao “riješiti grad LGBTQ stanovnika”.

Johna Howalda (46) iz Basina u Montani savezna je porota u februaru proglasila krivim za zločin iz mržnje, navelo je američko ministarstvo pravosuđa u saopćenju u kojem je objavljena kazna koju je izrekao glavni američki okružni sudac Brian Morris.

Zaustavili ga građani

Nakon što je pucao na kuću, počinitelj je prošetao Basinom, zajednicom od oko 200 ljudi, s namjerom da gađa druge koje je smatrao pripadnicima LGBTQ zajednice, navodi se.

Grad se nalazi oko 50 kilometara sjeveroistočno od Buttea. Stanovnici, koji su čuli za Howaldovu misiju protiv LGBTQ osoba, uspjeli su ga obuzdati dok ga službenici za provođenje zakona nisu uhapsili.

“Howald je namjeravao riješiti grad svih LGBTQI+ članova tako što bi ih ubio”, rekla je pomoćnica državnog odvjetnika Kristen Clarke iz odjela za građanska prava ministarstva pravosuđa.

Imao je dvije jurišne puške, dva pištolja…

Howald je bio naoružan s dvije jurišne puške, lovačkom puškom, dva pištolja i više spremnika velikog kapaciteta koji su bili zalijepljeni kako bi se ubrzalo ponovno punjenje.

Ranije ovog mjeseca Human Rights Campaign, najveća organizacija za zagovaranje prava LGBTQ osoba u SAD-u, proglasila je prvo izvanredno stanje na nacionalnoj razini, navodeći kao razlog širenje zakona protiv LGBTQ osoba u državnim institucijama diljem zemlje.

Predsjednik Joe Biden također je upozorio na ružne napade histeričnih ljudi koji su usmjereni na LGBTQ Amerikance.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica