index
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U specijalnoj emisiji N1 televizije u povodu Povorke ponosa gostovao je psiholog Srđan Puhalo.

FIXGEHALT

Psiholog je rekao da je Povorka ponos praznik slobode i ljudskih prava, nešto sasvim normalno.

Zamislite da ja imam partnera. Ne možemo to u BiH ozakoniti, pa se odlučujemo živjeti ipak zajedno. Uzet ćemo stan, dići ćemo kredit, otplatićemo taj stan, sve ćemo uraditi što rade i druge porodice. A onda se nešto desi tom partneru; i vi ostajete bez tog stana. Zakonski nemate nikakvo pravo da zadržite taj stan, već njegova rodbina ima to pravo“, rekao je Puhalo naglasivši da nije ovdje riječ o nekakvoj ideologiji, već o ljudskim životima te da nije pošteno da neki imaju benefite, a drugi ne.

Diskriminacija postoji, i o tome moramo voditi računa jer je riječ o ljudskim životima, smatra psiholog i istraživač, podsjetivši na to da je homofobija povezana i sa drugim netrpeljivostima.

LIDER

Šta neko misli o nekome, s tim nemam nikakav problem, to zadrži za sebe. Ali ako je tu sistematska diskriminacija, ugrožavanje nečijeg života, onda je to nedopustivo i tu ne postoji psihologija koja će to opravdati“, poručio je Srđan Puhalo. On smatra da ljudska prava treba da važe za sve, ili da ne važe ni za koga, te da na tom polju ne smije biti pregovora ili ustupaka.

Agresija je u ovakvom društvu nešto što se afirmiše i donosi uspjeh“, zaključio je.