Puna linija ugrožava ljude i usporava privredni rast

fd doboj jug
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Iako je čine samo dva naseljena mjesta, sa nešto više od 4 hiljade stanovnika, općina Doboj Jug, locirana u međuriječju Usore i Bosne, na raskrsnici dva najprometnija magistralna puta u našoj zemlji, privlači sve više novih stanovnika, ali i investitora. U tri poslovne zone, oko 250 privrednih subjekata zapošljava više od 1.500 radnika. Općinski budžet bilježi stalni rast i optimizma ne nedostaje. Postoje i problemi, a jedan od njih je, vjerovali ili ne, puna bijela saobraćajna linija.

Iako vlasnici privrednih, ali i stambenih objekata posjeduju urednu građevinsku dokumentaciju, regulacija saobraćaja na dijelu magistralnog puta M-17 u Mravićima u Doboj Jugu nije usklađena s njom. Zbog bijele linije, kako bi došli do svojih kuća i privrednih objekata, ovi ljudi su svakodnevno prisiljeni da krše zakon.

„Imam i projekat za ulaz, a ja ne mogu izaći – puna linija. Onda brzina – 70, a ima naselje ovdje. Ne može se izaći, nema trotoara“, priča Osman Mustajbašić, stanovnik Mravića.

Privrednik Emir Škiljo objašnjava kako im je to veoma veliki problem – što nemaju adekvatan pristup.

Ovakve stvari, ističu u lokalnoj administraciji, umnogome negativno utječu na kvalitet života stanovnika, ali i na privredni razvoj koji je ovdje u zamahu.

„Imamo oko 250 privrednih subjekata što je izuzetno veliki broj obzirom na našu malu površinu. Možemo reći da sve veći broj privrednika dolazi u općinu Doboj Jug i koristi ove naše privredne zone“, ističe načelnik Mirnes Tukić (SDA).

Među kompanijnama koje su odlučile poslovanje nastaviti u Doboj Jugu je i prva bh. firma koja je uspjela proizvesti domaću kompjuterski vođenu CNC mašinu i plasirati je na strano tržište, a tu je i dvroprerađivačka firma čiji proizvodi se nalaze, među ostalim, i u Parlamentu Kraljevine Danske.

„99 posto izvozno smo orijentisani. Zemlje u koje izvozimo su Danska, Švedska, Austrija, Njemačka, Hrvatska, Švicarska“, navodi privrednik Suljo Ibrahimović.

Problem s početka priče privrednici su predočili i općinskim prvacima.

„Iako određene stvari nisu u nadležnosti Općine Doboj Jug, mi ćemo insistirati, kako sastanke tako i dopisima, da se, dakle, ubrza i olakša procedura“, dodaje Tukić.

Ovih dana će zajednički dopis Općine i privrednika biti upućen na adresu resornog federalnog ministarstva i Direkcije cesta FBiH.