Punjenje baterije telefona preko noći nije dobra ideja, a postoji i razlog zašto

Punjenje baterije telefona preko noći nije dobra ideja, a postoji i razlog zašto

Među najvažnijim opcijama prilikom odabira novog pametnog telefona mnogima je visoko na listi prioriteta baterija, odnosno njena izdržljivost.

Često je nejasno kako na kapacitet baterije utječe cjelonoćno punjenje jer upravo tada mnogi pune svoje telefone kako bi ih ujutro dočekala baterija napunjena do maksimuma.

Odgovor na pitanje puniti noću ili ne dali su na USA Today, nakon što su dobro proučili što o punjenju baterije kažu Apple, Samsung i Huawei, a taj odgovor glasi – ako baš ne morate, nemojte puniti telefon tokom noći.

I iz Applea i iz Samsunga kažu kako za zdravlje baterije nije dobro ako je povezana s punjačem tokom dužeg razdoblja, odnosno preko noći. Savjet za dulje trajanje i veću izdržljivost baterije iz Huaweija jest da je najbolje da se napunjenost baterije što više kreće između 30 i 70 posto.

Naime, kada se baterija napuni do maksimuma, automatski će prekinuti punjenje, no u nekim slučajevima jednom kada padne na 99 posto, ponovo će se pokrenuti punjenje.

Takvo konstantno pražnjenje i punjenje utječe na trajanje baterije te, osim savjeta da se telefon ne puni tokom noći, stručnjaci savjetuju i korištenje opcija za upravljanje baterijom u postavkama samih telefona.

Npr. posljednje generacije Appleovih telefona dolaze s opcijom optimiziranog punjenja baterije (koju je moguće i isključiti) koja prati i uči iz dnevne rutine punjenja baterije telefona te može pričekati s dovršavanjem punjenja baterije iznad 80 posto dok to korisnicima zaista ne zatreba.

Također, dostupne su i posebne aplikacije poput AccuBatteryja za Androide koja prati zdravlje baterije i savjetuje korisnike o načinu i vremenu punjenja kako bi se izvukao maksimum iz baterije.

Dakle, ako želite poboljšati kapacitet baterije, pokušajte napuniti bateriju prije spavanja, a ne tokom noći, pri čemu je ne morate napuniti do maksimuma (umjesto toga, ako ste u mogućnosti, dovoljno je jednom povezati telefon s punjačem i nadopuniti bateriju) te iskoristite opcije za poboljšanje u samom telefonu, piše USA today.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS