Portal 072info

Pušačima se ovo neće svidjeti: Cigarete kakve poznajete postaju prošlost

Image: 0164723082, License: Royalty free, Man exhaling cigarette smoke on black background, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Place: Cork, Ireland, Credit line: Profimedia.com, Wavebreak

Njemački tehnološki fakultet TU iz Dortmunda objavio je da su naučnici uspjeli genetski modificirati duhan virgina tako što su znatno smanjili koncentraciju visokoovisne tvari na samo jednu četvrtinu stotine.

Svjetska zdravstvena organizacija i nekoliko drugih srodnih tijela pozvali su vlade na istraživanje mogućnosti za smanjenje količine nikotina, a upravo je nikotin glavni uzročnik ovisnosti o cigaretama. Cigareta sadrži 4.800 drugih hemijskih tvari, od kojih je nekih 70 vjerovatno kancerogeno.

– Umjesto 16 miligrama, svaki gram duhana sada sadrži samo 0,04 miligrama nikotina. Do danas niko u svijetu nije uspio do te mjere smanjiti udio nikotina – rekao je voditelj istraživanja Feliks Štele (Felix Stehle) o njihovom izumu. 

Naučnici su istakli da su se koristili tehnologijom genetskih makaza kako bi izrezali šest gena koji su relevantni za proizvodnju nikotina.  

– Biljka je uspjela rekonstruirati nedostajuće gene, ali je rekonstrukcija manjkava. Taj proces vjerovatno se može primijeniti na bilo koju biljku duhana – rekao je Štele.

Avaz

Podijelite članak
  • 16
    Shares