Portal 072info

Pušenje u autu je gore nego udisanje dima iz auspuha

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim što ometa koncentraciju vozača za vrijeme vožnje, pušenje je najopasnije za zdravlje upravo u automobilu, tvrdi ugledni britanski liječnik i stručnjak za javno zdravstvo Douglas Noble.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

‘U automobilu je koncentracija štetnih čestica iz duhanskog dima 27 puta veća nego u stanu, ali i 20 puta veća nego u kafićima u kojima se puši’ – rekao je dr. Noble.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Objašnjava kako bi auspuh spojen s unutrašnjosti automobila bio manje štetan od dima cigarete u pogledu koncentracije određenih toksičnih tvari. Brojni stručnjaci diljem EU predlažu uvođenje zakona kojim će se zabraniti pušenje u autu, osobito zbog zaštite djece i trudnica kao i pasivnih pušača tj. suvozača.

Tijekom putovanja prosječan pušač zapali četiri cigarete, a razina onečišćenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po kubičnom metru. To je tri puta više od dozvoljene razine u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, utvrdilo je istraživanje škotskog Sveučilišta Aberdeen. Čak i ako je pušač zapalio jednu cigaretu i pritom imao otvoren prozor, razina onečišćenja prelazila je dozvoljenu granicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posebnoj su opasnosti djeca čiji roditelji puše u autu jer imaju slabiji imunitet te ubrzaniji puls. Posljedice pasivnog pušenja kod djece su infekcije dišnih puteva i bakterijski meningitis. Pasivno pušenje je opasno čak i ako su upaljene klime ili otvoreni prozori. Pušenje u automobilima trebalo bi zabraniti zato što ugrožava zdravlje, osobito zdravlje djece, istaknuli su istraživači.

‘Automobil je privatno vlasništvo, pa ako zabranimo pušenje u automobilima, sljedeći korak je zabrana pušenja u vlastitom domu. Zabrane nisu pravo rješenje, a na kraju krajeva 84 posto roditelja tvrdi da ne puše u automobilu dok su im djeca prisutna’ – napomenuo je Simon Clark iz britanske udruge Forest.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 152
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME