Pusta obećanja: Umjesto rasta plaća, Vlada FBiH uvela više od 60 nameta poslodavcima

2 432

Umjesto da se rasterećenjem privrede stvori prostor za povećanje plaća radnicima, Vlada Federacije u ovom mandatu je uvela više od 60 novih ili povećala cijene postojećih nameta za privredu. Ove informacije je u otvorenom pismu Vladi iznijelo Udruženje poslodavaca u FBiH. 

Značajan rast

– Razmišljanja naših političara, ministara, zakonodavaca su kao da je privreda neiscrpna, kao da je to neki bunar u kojem ne može nestati vode i onda dajte da uzimamo što više. A onda se napravi kontraefekt. Dižući akcize za duhan, samo su razvili sivu ekonomiju i sad je procjena da je već dvije trećine prometa duhana i cigareta u sivoj zoni. Vi možete dizati akcize i namete, ali dobivat ćete sve manje para – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Rasterećenjem privrede stvorile su se pretpostavke da se, konačno, povećaju plaće radnicima, posebno one najniže. Poslodavci i sindikat imali su koncept kako to učiniti. Poslodavci su tražili smanjenje doprinosa na plaću, da se reinvestirana dobit oslobodi poreza, te da se povećaju minimalne plaće.

– Spremni smo razgovarati i da se minimalna plaća poveća. Ne pričamo o povećanju od 3,5 ili 7 posto, već smo spremni da to bude puno značajnije, ali sve je vezano s doprinosima jer nam veće stope doprinosa smanjuju i prostor za to – dodaje Smailbegović.

Savez samostalnih sindikata BiH već godinama traži da se privreda rastereti, a da se ta sredstva direktno ubrizgaju u plaće radnika.

– Znate za našu inicijativu da minimalna plaća bude 1.000 KM, što bi značilo da se i poslodavci odreknu dijela svog kolača. Jedino tako možemo obezbijediti da kvalitetna, mlada radna snaga ne razmišlja o odlasku van granica BiH – kaže predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Javna uprava

On dodaje da Vlada FBiH deklarativno obećava da će stati iza realnog sektora, da će početi s reformom javne uprave, ali u praksi privredu opterećuje dodatnim nametima “samo iz razloga da bi mogla hraniti golemu administraciju i formirati još neke nepostojeće agencije”. Za to vrijeme, podsjeća Šatorović, najniža plaća u Sarajevu ostaje 406 KM, a u Istočnom Sarajevu ona je 520 KM. 

64 KM za tekst zakona

Udruženje poslodavaca FBiH upozorilo je da ni nakon više zahtjeva Vlada FBiH nije dostavila tekst Prijedloga zakona o stečaju FBiH, zbog čega ga je Udruženje tražilo na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama. Udruženju je odobreno dostavljanje teksta zakona nakon što na ime troškova printanja uplati 64 KM. 

Avaz

Prethodni članakEvropska unija očekuje vakcinaciju najmanje 70 posto stanovništva do ljeta
Sljedeći članakFilm „Tako da ne ostane živa“, po motivima ubistva Arnele Đogić