2 432
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Umjesto da se rasterećenjem privrede stvori prostor za povećanje plaća radnicima, Vlada Federacije u ovom mandatu je uvela više od 60 novih ili povećala cijene postojećih nameta za privredu. Ove informacije je u otvorenom pismu Vladi iznijelo Udruženje poslodavaca u FBiH. 

Značajan rast

– Razmišljanja naših političara, ministara, zakonodavaca su kao da je privreda neiscrpna, kao da je to neki bunar u kojem ne može nestati vode i onda dajte da uzimamo što više. A onda se napravi kontraefekt. Dižući akcize za duhan, samo su razvili sivu ekonomiju i sad je procjena da je već dvije trećine prometa duhana i cigareta u sivoj zoni. Vi možete dizati akcize i namete, ali dobivat ćete sve manje para – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Rasterećenjem privrede stvorile su se pretpostavke da se, konačno, povećaju plaće radnicima, posebno one najniže. Poslodavci i sindikat imali su koncept kako to učiniti. Poslodavci su tražili smanjenje doprinosa na plaću, da se reinvestirana dobit oslobodi poreza, te da se povećaju minimalne plaće.

– Spremni smo razgovarati i da se minimalna plaća poveća. Ne pričamo o povećanju od 3,5 ili 7 posto, već smo spremni da to bude puno značajnije, ali sve je vezano s doprinosima jer nam veće stope doprinosa smanjuju i prostor za to – dodaje Smailbegović.

Savez samostalnih sindikata BiH već godinama traži da se privreda rastereti, a da se ta sredstva direktno ubrizgaju u plaće radnika.

– Znate za našu inicijativu da minimalna plaća bude 1.000 KM, što bi značilo da se i poslodavci odreknu dijela svog kolača. Jedino tako možemo obezbijediti da kvalitetna, mlada radna snaga ne razmišlja o odlasku van granica BiH – kaže predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Javna uprava

On dodaje da Vlada FBiH deklarativno obećava da će stati iza realnog sektora, da će početi s reformom javne uprave, ali u praksi privredu opterećuje dodatnim nametima “samo iz razloga da bi mogla hraniti golemu administraciju i formirati još neke nepostojeće agencije”. Za to vrijeme, podsjeća Šatorović, najniža plaća u Sarajevu ostaje 406 KM, a u Istočnom Sarajevu ona je 520 KM. 

64 KM za tekst zakona

Udruženje poslodavaca FBiH upozorilo je da ni nakon više zahtjeva Vlada FBiH nije dostavila tekst Prijedloga zakona o stečaju FBiH, zbog čega ga je Udruženje tražilo na osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama. Udruženju je odobreno dostavljanje teksta zakona nakon što na ime troškova printanja uplati 64 KM. 

Avaz