Pustošili račune bh. građana: Uhapšeni kriminalci koji su postavljali “skimere” po bankomatima u Sarajevu

skimerDva državljanina Bugarske uhapšena su jer su postavljali u bankomate “skimere”, uređaje koji služe za falsifikovanje kreditnih i bankovnih kartica.

Uhapšeni su Nikolaj Dinev (33) i Nikola Čakalov (27), obojica nastanjeni u Sofiji, zbog sumnje da su počinili krivično delo falsifikovanja.

Prilikom legitimisanja i pregleda kod njih je pronađeno i oduzeto pet mobilnih telefona i bankovna kartica s elektronskim uređajem “skimerom”, koji izgleda kao originalni prorez na bankomatima, a snima sadržaj magnetnog zapisa kartice koja se ubaci u bankomat.

Pripadajući PIN broj građana ove osobe dobijaju tako što na bankomat postave i malu kameru ili lažnu tastaturu. Kopirani podaci prenose se na falsifikovanu karticu kojom se može podizati novac s bankomata ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.

Pripadnici Policijske uprave Novi Grad i Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, prilikom pretresa hotelske sobe koju je Dinev unajmio u hotelu BM, i džipa bugarskih registarskih oznaka, pronašli su i drugu opremu koja se koristi u ovom kriminalnom delu.

Pronađen je i pasoš još jedne osobe za kojom policija traga, kao i za četvrtim članom ove grupe, objavio je “Dnevni avaz”.

Inače, prema podacima Federalne uprave policije, na području Federacije BiH krađe podataka s bankovnih kartica uz upotrebu “skimer” uređaja najčešće vrše rumunski i bugarski državljani, a radi se o mobilnim grupama koje kradu novac iz bankomata u većem broju država.

Blic

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE