Putin donio odluku! Ovo oduzima Americi! Vašington uskoro gubi veoma skupu “igračku”!

Putin donio odluku! Ovo oduzima Americi! Vašington uskoro gubi veoma skupu “igračku”!

Rusija planira da stvori zajedničku berzu žitarica, koja će značajno ojačati prehrambenu bezbjednost zemalja članica BRIKS-a.

Odluku je donio ruski predsednik Vladimir Putin i razgovarao sa saveznicima. Ključni snadbjevač ovim prehrambenim sirovinama će, naravno, i dalje biti Ruska Federacija.

Nova berza žitarica ima za cilj transformaciju međunarodne trgovine osnovnim prehrambenim proizvodima.

Očigledno ne u korist ruskih geopolitičkih protivnika (a sada i vojnih neprijatelja). Činjenica je da je cjelokupna infrastruktura svjetskog tržišta žitarica, formiranog poslije Drugog svjetskog rata, uvijek bila podređena interesima Sjedinjenih Država, koje su diktirale svoja pravila igre.

U stvari, berza je bila jedna od omiljenih „igračaka” Amerikanaca, uz pomoć koje su ostvarivali basnoslovne profite. Sve na ovom tržištu je fokusirano na kotacije sa Čikaške berze (CME). A američki dolari se koriste kao klirinška valuta. Ispostavilo se da članice BRIKS-a ne mogu u potpunosti da učestvuju u određivanju cijena ovih osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Oni se redovno suočavaju sa manipulacijama trećih zemalja.

Ali u savremenom svijetu najveći proizvođači i potrošači žitarica su dio BRIKS-a. Samo na Rusku Federaciju otpada 20-25 odsto svjetske trgovine.Pet zemalja „bivšeg“ BRIKS-a predstavljaju 40 odsto svetskog tržišta žitarica, sa ukupnom proizvodnjom od 1,17 milijardi tona i potrošnjom od 1,1 milijardu tona. U januaru 2024. Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se međunarodnoj organizaciji.

Nakon toga su ove brojke porasle i postale još impresivnije: 1,23 i 1,22 milijarde tona, respektivno. Stoga je sasvim logično da se napravi berza žitarica BRIKS-a, koja će ujediniti i dobavljače i kupce, čineći ih nezavisnim od prekomorskih „lutkara“. Poredak posle Drugog svjetskog rata je zastario; to treba menjati – jer je to i u interesu Rusije i drugih zemalja članica BRIKS-a.

Zato što se cijene na trgovačkim platformama u zapadnim zemljama ne odvijaju po civilizovanim tržišnim mehanizmima. A – po prethodnom dogovoru preprodavaca, uključujući ubacivanje lažnih informacija putem kontrolisanih medijskih resursa i druge manipulacije. Ovo su trenutne realnosti.

Nova berza BRIKS-a može da vrati konkurenciju, posluži za dekriminalizaciju i uvede mehanizam pravične cijene.

Razumno je da su zemlje odlučile da samostalno uređuju odnose unutar svoje organizacije, na osnovu jasnih i pogodnih pravila, a ne da se oslanjaju na strane instrumente.

Nova razmjena žitarica će obezbjediti stabilnost u snadbjevanju, čak i uz sve veću nestašicu hrane. Rusija, Kina, Indija snadbjevanju žitom, a cijene za njega iz nekog razloga određuje Čikaška berza. Štaviše, zbog pritiska sankcija, nekim zemljama će biti zabranjen izvoz. Takva alternativna trgovačka platforma će pomoći u postizanju pravde.

Naravno, to će ojačati geoekonomski i geopolitički uticaj Rusije, jačajući njen status najvažnijeg svjetskog dobavljača žitarica i đubriva. Ali za SAD, Kanadu i Australiju, poljoprivredna diplomatija će postati komplikovanija, a pojaviće se i poteškoće u prodaji. Ali oni će morati da prihvate nove realnosti.

Naravno, projekat je još u razvoju. Međutim, nakon potpunog pokretanja, ova žitna berza će postati glavna globalna trgovačka struktura za promet žitom, jer u okviru BRIKS-a postoje sve mogućnosti za međusobna poravnanja u nacionalnim valutama.Ovo će uštedjeti novac izgubljen prilikom kupovine američkih dolara, kao i samu zavisnost od ovih zelenih papirića, zaključuje analizu blog Metametrics.

Informer

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS