Putin donio odluku: Rusija će isporuku gasa evropskim državama naplaćivati u rubljama 

bh gas 1280x640 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas kako će Rusija vrlo brzo početi primjenjivati sistem naplate izvoza gasa u Evropu isključivo u domaćoj valuti – rubljama.

U novom obraćanju javnosti, Putin je najavio kako će se odluka o izmjeni naplate izvoza gasa donijeti vrlo brzo, te da će se na ovaj način zaštiti domaća valuta, ali i ekonomija.

“Odlučio sam da sprovedem set mjera za izmjeni plaćanja. Krenut ćemo od našeg prirodnog gasa koji se isporučuje u tzv. neprijateljske zemlje, rekao je Putin.

ČITAJ JOŠ:  Financial Times: Putin je rastrojen. Najstrašnije je tek pred nama

Kako je naglasio Putin, od dana donošenja odluke, Rusija više neće prihvatati plaćanje gasa u valutama koje je ruski lider ocijenio kao “kompromitovane”.

“Rusija će odbiti plaćanje za isporuke prirodnog gasa u valutama koje su same sebe kompromitovale. To uključuje dolare i eure i preći ćemo na naplatu u rubljama”, poručio je ruski predsjednik.

Ipak, naglašava kako će Rusija nastaviti isporuke gasa drugim državama u skladu sa naručenim količinama i cijenama koje su utvrđene ranije zaključenim ugovorima.

ČITAJ JOŠ:  Sama i bez izvora prihoda 17 godina: Da nema dobrih ljudi, ja ne bi istrajala

“Želim posebno da istaknem da će Rusija nastaviti s isporučivanjem prirodnog gasa u skladu s količinama i cijenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima”, zaključio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

GODISNJICA
MARKETING