Putin i službeno zabranio gejevima brak i posvajanje djece

RUSKI predsjednik Vladimir Putin potpisao je ustavni amandman kojim se u Rusiji formalno zabranjuju istospolni brakovi.

Definiranje braka kao zajednice isključivo muškarca i žene dio je skupine ustavnih reformi koje su Rusi izglasali 1. srpnja 2020. Iz tog je paketa koji je podržalo gotovo 78 posto Rusa najpoznatija odredba koja Putinu omogućuje da se kandidira za još dva šestogodišnja predsjednička mandata i tako do 2036. godine vlada Rusijom. U istom je paketu ustavnih promjena Putinu dan i doživotni imunitet od kaznenog progona. 

5. travnja Putin je službeno potpisao ustavne amandmane i omogućio njihovo stupanje na snagu. 

Istospolni brakovi već su ilegalni u Rusiji pa nova formulacija u Ustavu to zapravo dodatno utvrđuje i još otežava šanse istospolnim parovima da ikada dobiju šansu za ravnopravnost s heteroseksualnim parovima. 

Ovo također znači da LGBT osobe neće moći posvajati djecu. 

Ovakva odluka nije iznenađenje u Putinovoj Rusiji, gdje se gej i queer zajednica suočava s čestim nasiljem i diskriminacijom, a poznata zabrana “gej propagande”, koja zabranjuje distribuciju svega za što se smatra da je pro-LGBT+, postoji od 2013. godine. Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči nacionalnog glasanja o ustavnim amandmanima, za koje kritičari tvrde da su namješteni, prokremljovska propagandna skupina koju su vodili saveznici ruskog predsjednika objavila je oglas koji prikazuje siroče koje su usvojila dva oca, koji su ga potom odjenuli u haljinu i našminkali.

Oglas je poručivao: “Odlučite o budućnosti zemlje. Glasajte za izmjene Ustava.”

U vrijeme glasanja, Alphonso David, predsjednik Kampanje za ljudska prava, opisao je Putina kao “prijetnju ljudskim pravima svih”.

“Rusija ometa svoje napade na osnovna ljudska prava i dostojanstvo LGBT+ osoba dodavanjem ustavnih zabrana protiv jednakosti u braku”, kazao je dodavši da je Putinova propaganda sramotna, manipulativna i zlonamjerna.

Prethodni članakSRAMOTNO: Trinaest bivših vijećnika GVZ tužbom od Grada traži paušale za period kada nije bilo sjednica
Sljedeći članakJagode i cvijeće iz vodovodnih cijevi