Putin: Ograničenje cijena ruske nafte moglo bi imati ozbiljne posljedice

putin
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na ozbiljne posljedice po globalno energetsko tržište ako Zapad uvede ograničenje cijena ruske nafte, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Kremlja navodi se da je Putin telefonski razgovarao sa iračkim premijerom Mohamedom Shia Al-Sudanijem i čestitao mu na preuzimanju dužnosti.

Iako su u fokusu razgovora bili izgledi za proširenje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, obje strane su “pohvalile zajednički rad Rusije i Iraka u okviru organizacije OPEC+, koji omogućava da se osigura stabilnost svjetskog tržišta nafte”.

Razgovaralo se i o pokušajima Zapada da ograniči cijenu ruske nafte, navodi se u saopćenju, te dodaje da je Putin naglasio da su “takve akcije suprotne tržišnim principima i da će vrlo vjerovatno rezultirati ozbiljnim posljedicama po globalno energetsko tržište”.

Evropska unija do sada nije uspjela postići dogovor o ograničavanju cijena ruske nafte, a Ursula fon der Lejen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, rekla je danas da članice rade “punom parom” na devetom paketu sankcija protiv Rusije i da će vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cijena ruske nafte s G7 i drugim velikim partnerima.

– Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobijedi Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat – izjavila je Fon der Lejen.