Putin potpisao novu rusku globalnu strategiju, usmjerena je protiv Zapada

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao novi ruski strateški dokument čiji cilj je ograničiti “zapadnu dominaciju”. U dokumentu se kao ključni partneri za budućnost Rusije navode Kina i Indija.

Kako javlja AFP, novim strateškim dokumentom zacementiran je duboki razdor u stilu Hladnog rata između Moskve i Zapada, koji se drastično produbio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

– Prioritet Ruske Federacije je eliminacija ostataka dominacije Sjedinjenih Država i drugih neprijateljskih zemalja u svjetskoj politici – navodi se u strateškom dokumentu koji je danas potpisao Vladimir Putin. 

Radikalne promjene

Izraz “neprijateljske zemlje” Rusija koristi kako bi opisala zemlje, prvenstveno u Evropi i Sjevernoj Americi, koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu te uvele sankcije Moskvi.

Dokument na 42 stranice objavljen na službenoj stranici Kremlja navodi kako Rusija planira “stvoriti uvjete da bi svaka država mogla odbaciti neokolonijalističke i hegemonijske ciljeve”.

Najavljujući potpisivanje dokumenta na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti, Putin je rekao kako je ažuriranje ruske strategije za globalnu pozornicu “nužno zbog radikalnih promjena u svijetu”.

Ova strategija, navodi AFP, reflektira Putinov sve izraženiji antizapadni stav zbog sankcija te zapadne vojne pomoći Ukrajini. Takav stav bio je itekako zamjetan i prilikom Putinovog govora o stanju nacije održanog prošlog mjeseca.

Sve izoliranija

Podsjetimo, Rusija je zbog napada na Ukrajinu sve izoliranija na globalnoj vanjskopolitičkoj sceni te pokušava ojačati svoje političke i ekonomske veze s afričkim i azijskim zemljama, poput Kine i Indije, koje zauzele nešto neutralniji stav prema ruskoj invaziji.

U novoj strategiji Rusija izdvaja veze s Kinom i Indijom te naglašava važnost “produbljivanja veza te koordinacije s prijateljskim suverenim globalnim centrima moći i razvoja lociranim na euroazijskom kontinentu”. 

Putin je nedavno u Moskvi održao sastanak s kineskim predsjednikom Si Đinping (Xi Jinpingom) te je pohvalno govorio o vezama Rusije i Kine. Moskva je naime pojačala izvoz energenata u Kinu i Indiju nakon što je gotovo potpuno odsječena od evropskih tržišta zbog sankcija koje je uveo Zapad.

Pravdanje invazije

U dokumentu se Rusija opisuje kao “država civilizacija” čiji zadatak je “odbrana ruskog svijeta”, koji se pak opisuje kao “povezane kulture na euroazijskom kontinentu”.

U dokumentu se spominju “ruski svijet” i “egzistencijalna prijetnja Rusiji”

Koncept “ruskog svijeta” Kremlj koristi kako bi opravdao invaziju na Ukrajinu. Tvrdi da ratom u Ukrajini ruska vojska brani ukrajinsku manjinu koja govori ruskim jezikom.

U strategiji se navodi i da će Rusija braniti “tradicionalne duhovne i moralne vrijednosti” protiv “pseudohumanističkih i drugih neoliberalnih ideoloških stavova”. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je kako novi dokument prepoznaje egzistencijalnu prirodu sigurnosti i razvoja njihove zemlje potaknutog akcijama neprijateljskih država.