Putin prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofenzive na susjednu zemlju.

Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj kecelji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je porodična situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih kreveta, rane im se nisu vidjele.

Šojgu bio sa Putinom

Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin “biti ponosan na svog oca”. Ministar odbrane Sergej Šojgu bio je s njim.

Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podaci objavljeni 25. marta pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih.

Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači novu etapu dok ofanziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec.

Copy

– Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da lično ode onamo – rekao je Dmitrij Peskov.

“Ofanziva ide po planu”

Rusija tvrdi da ofanzivom u Ukrajini, koju je počela 24. februara, želi zaštititi od genocida stanovnike koji govore ruski i “očistiti zemlju od nacista”.

Vlasti usto ističu da ofanziva ide po planu, premda je Moskva krajem marta, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i usredotočila na operacije na istoku zemlje.

Unatoč žestokim borbama u zadnja tri mjeseca, ruska vojska sporo napreduje, što nagovještava dug i iscrpljujući rat.

Ruski ministar odbrane i sekretar moćnog ruskog Vijeća sigurnosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati ostati u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.

Avaz

Prethodni članakTwitter će morati platiti kaznu u iznosu od 150 miliona dolara, a evo i zašto
Sljedeći članakTokom pandemije se svakih 30 sati “rodio” novi milijarder