Putin: Sami su zakuvali tu kašu, a sada žele da sve rešavaju našim rukama

Podijelite vijest

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne vidi prijeku potrebu uvođenja uzvratnih sankcija zapadnim zemljama. On je to izjavio novinarima u utorak u Minsku u Bjelorusiji, poslije sjednice visokog Evroazijskog ekonomskog savjeta. Međutim, predsjednik je naglasio da „ako se nastavi ovo što se sada događa, Rusija bi mogla da ograniči rad inostranih kompanija u ključnim privrednim granama, uključujući i energetiku“.
On je rekao da ne može da objasni, sa čim je povezan drugi paket sankcija Rusiji.
„Naši partneri krenuli su nasilnom varijantom u rješavanju ukrajinske krize, a zatim shvatili gdje to vodi i sada traže krivce. Ali Rusija sa tim nema nikakve veze. Sami su zakuvali tu kašu, a sada žele da sve rješavaju našim rukama“, naglasio je Putin.
On je izrazio uvjerenje da sankcije neće uticati na evroazijske integracije i da će Sporazum o Evroazijskom ekonomskom savezu biti potpisan u predviđenom roku – 29. maja.
Vladimir Putin pozvao je vlasti u Kijevu da uspostave dijalog u zemlji, a ne da „traže krivce sa strane“.
„Tim piroškama u Ukrajini je popločan put ka krizi“, naglasio je predsjednik, istakavši da u Ukrajini „nema ruskih instruktora, ni specijalnih jedinica, niti trupa“.
Putin je izrazio nadu, da će konflikt u vezi sa privedenim u Slavjansku posmatračima OEBS-a biti riješen, i oni će nesmetano moći da napuste Ukrajinu.
Prema predsjednikovim rečima, ovako nešto se ne bi ni dogodilo da su se „oni, koji sebe nazivaju ukrajinskom vlašću“ dogovorili o posjeti vojnih posmatrača istoku Ukrajine sa „onima koji tamo kontrolišu situaciju“.

Vostok.rs