Putin samoizolaciju opisao kao ‘test’ za Sputnik V

putin
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je samoizolaciju u kojoj se nalazi nakon “cjelodnevnog” izlaganja kontaktu koji je bio zaražen koronavirusom kao “test” za rusku vakcinu Sputnik V protiv virusa.

Putin (68) dao je taj komentar tokom video konferencije sa članovima vlade i čelnicima vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, javlja Radio Slobodna Evropa.

-Nekoliko ljudi u mom užem krugu se razboljelo, a jedan od tih zaposlenika je osoba koja radi u mojoj neposrednoj blizini – rekao je Putin dodajući da je razgovarao s neidentifikovanom osobom neposredno prije no što je tom čovjeku pozlilo.

-Razgovarao sam sa njim cijeli dan ranije – rekao je Putin uz dodatak da su bili “u veoma bliskom kontaktu”.

Putin je objasnio da je i kontakt bio vakcinisan, ali da mu je nivo antitijela opao, nakon čega je ponovo vakcinisan i “tri dana nakon vakcinacije se razbolio”.

Ruski predsjednik koji je ranije tvrdio da je potpuno vakcinisan Sputnikom V, opisao je svoju trenutnu situaciju kao “prirodni eksperiment”.

-Da vidimo kako će Sputnik V raditi u praksi – rekao je Putin i dodao da su testovi pokazali da su njegova antitijela visoka.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak prisustvovao nekoliko javnih događaja, uključujući sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Moskvi i ruskim paraolimpijskim timom. Takođe je prisustvovao vojnim vježbama koje su se odvijale u koordinaciji s Bjelorusijom.