Putin: Sankcije su stvorile probleme, ali riješit ćemo ih

CD31D984 60E3 43D8 BAB3 34865086DBF6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se građanima putem državne televizije. 

Govorio je o zapadnim zemljama koje, kako je rekao, “poduzimaju neprijateljske poteze protiv ruske ekonomije”, referirajući se na sankcije koje je Rusiji uveo Zapad zbog napada na Ukrajinu. 

– Sankcije su stvorile neke probleme i teškoće, ali riješit ćemo ih –  dodao je.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.503.0_hr.html#goog_1819886518

Raste potražnja za robom

Putin je rekao kako bi Zapad uveo sankcije Rusiji “bez obzira na sve”, dodavši kako će dugoročno Rusija “biti još neovisnija i suverenija”. 

ČITAJ JOŠ:  Ruske vojne snage uništile betonsku branu u Ukrajini

Rekao je kako raste potražnja za određenim vrstama roba pa dodao: 

– Ljudi će shvatiti da nema toga što ne možemo riješiti.

Potom je govorio o Zapadu, ustvrdivši da su zapadne zemlje “pozvale svoje građane da stegnu pojaseve i odjenu topliju odjeću” te je okrivio sankcije za pogoršanje situacije. 

– Sve to se čini vrlo čudnim. Rusija ispunjava svoje obaveze o isporukama plina. Ne mogu nas kriviti za rast cijena. To je rezultat njihove pogrešne procjene, ne krivite nas – rekao je.

ČITAJ JOŠ:  Schalke 04 skinuo s dresova ime ruskog giganta i najvećeg klupskog sponzora 

Stabilizacija situacije

Govoreći na istom sastanku, ministar finansija Anton Siluanov rekao je da je Rusija poduzela mjere za ograničavanje odljeva kapitala i da će zemlja servisirati svoje vanjske dugove u rubljama. 

– Tokom posljednje dvije sedmice zapadne su zemlje u biti vodile ekonomski i finansijski rat protiv Rusije – poručio je.

Kazao je i da je Zapad prekršio svoje obveze prema Rusiji zamrzavanjem njenih zlatnih i deviznih rezervi. 

– Naš je prioritet u takvim uvjetima stabilizacija situacije u finansijskom sistemu – kazao je Siluanov.

ČITAJ JOŠ:  Horor u Irpinu: Ukrajinski istražitelji pronašli 269 tijela nakon povlačenja ruskih snaga, sumnja se da su mnoge žrtve streljane

Avaz

2020 10 22T173242Z 1629013640 RC2TNJ9PK0SY RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN
GODISNJICA
MARKETING