Putin se nada da će WHO uskoro odobriti Sputnjik V

1630679622 000 9DL2FV 750x565 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izrazio nadu da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uskoro odobriti vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V, rekavši da je taj potez od suštinskog značaja za uvećanje globalnih zaliha.

Putin je rekao u razgovoru sa predsjednikom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Frančeskom Rokom, da je neophodno odobrenje WHO kako bi Rusija pomogla drugim državama isporučujući Sputnjik V, između ostalog i besplatno.

“Namjeravamo da proširimo takvu pomoć”, rekao je Putin.

Odobrenje WHO bilo bi znak međunarodnog povjerenja u vakcinu poslije rigoroznog procesa ispitivanja i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom svijeta zavisno od potrebe.

Ruski lider je rekao i da bi odobrenje WHO omogućilo Rusima i drugima koji su primili vakcinu Sputnjik V da slobodno putuju, a takvih je oko 200 miliona širom svijeta.

Putin, koji je uprkos porastu broja infekcija u Rusiji više puta ponovio da vakcinacija treba da ostane dobrovoljna, naglasio je danas da su vlasti koriste “ubjeđivanje, a ne pritisak” i da se bore protiv “predrasuda i mitova koji izazivaju averziju prema vakcinaciji”.

IZVORN1
Prethodni članakNova godina – nova poskupljenja za bh. građane
Sljedeći članakZa Sašu Popovića nema krize: Kupio Majbaha za 300.000 eura!