Putin: Život ide dalje uprkos teškoj situaciji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u srijedu je kazao da “život ide dalje uprkos teškoj situaciji” sa koronavirusom u zemlji u kojoj se već dvije sedmice bilježi rekordan broj zaraženih, piše Anadolija.

Kremlj se i dalje suzdržava od uvođenja ograničenja u cijeloj zemlji, iako je državna radna grupa za koronavirus u srijedu prijavila 141.883 zaraženih – ogroman porast u odnosu na 15.000 dnevnih slučajeva zabilježenih početkom januara.

Različita ograničenja

Putin je apelovao na “solidarnost” i “međusobnu pomoć” kako bi se zemlji pomoglo da prođe kroz ovaj val.

Sa samo jednim karantinom u trajanju od šest sedmica 2020, Rusija je izbjegla uvođenje ograničenja protiv koronavirusa širom zemlje svojim građanima, ostavljajući ove odluke lokalnim vlastima u svim regijama.

Ograničenja se razlikuju od regije do regije u Rusiji, od rada na daljinu do ograničavanja pristupa određenim javnim prostorima.

– Već danas ne govorimo o zatvaranju, ne govorimo o karantinu, ne govorimo o nekakvim hitnim kontramjerama – rekla je Ana Popova, čelnica ruske agencije za javno zdravlje, za državnu novinsku agenciju RIA.

Vakcinisane osobe

Prošlog mjeseca, parlament je na neodređeno vrijeme odgodio uvođenje ograničenja za nevakcinisane, što bi se pokazalo nepopularnim među Rusima koji oklijevaju sa vakcinacijom.

Prošle sedmice zdravstveni službenici su smanjili period izolacije za one koji su bili u kontaktu s oboljelim od koronavirusa sa 14 dana na sedam, a da nisu ponudili nikakvo objašnjenje za taj potez.

Ruska državna radna grupa za koronavirus prijavila je 12.128.796 slučajeva i 332.690 preminulih od početka pandemije, što je do sada najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi.

Ruska državna agencija za statistiku “Rosstat”, koja koristi šire kriterije za brojanje od radne grupe, procjenjuje da je broj umrlih tokom pandemije mnogo veći.

Samo polovina od 146 miliona ljudi u Rusiji potpuno je vakcinisana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE