Putinova “velikodušna” ponuda Ukrajincima: Rado bi ispraznio njihove gradove

putin
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je ruska vojska ponudila sigurne koridore civilima kako bi im omogućila da napuste regije u kojima se vode sukobi u Ukrajini.

Putinov prijedlog ne čudi, s obzirom da je puno lakše osvojiti bilo koji grad ukoliko u njemu vojska nema šta da brani. Podsjećamo, komanda okupatorskih ruskih snaga u nekoliko je navrata nudila da Ukrajinci praktično isprazne vrlo bitan grad na jugu Mariupol, koji već sedam dana ne uspjevaju osvojiti.

ČITAJ JOŠ:  Ko je novi ministar odbrane Ukrajine? U minutu predvidio početak invazije

Putin je, u video sastanku članovima ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, iznio navode da ukrajinske nacionalističke grupe sprečavaju civile da napuste mjesta sukoba.

Ruski čelnik također je izjavio da te grupacije koriste civile kao živi štit, dovodeći ih na vatrene linije i da provociraju uzvratnu vatru ruske vojske. Putinove tvrdnje nisu se mogle potvrditi niti iz jednog nezavisnog izvora.

Ruska vojska tvrdi da napada samo vojne mete i da nije napala stambene četvrti, što proturječi očiglednim dokazima o masovnim žrtvama i štetama u stambenim kvartovima Kijeva, Harkova, Černihija i drugih gradova u Ukrajini koje je dokumentirao Associated Press.

ČITAJ JOŠ:  Vojni analitičar Antonio Prlenda: Pravi rat u Ukrajini počinje na proljeće
GODISNJICA
MARKETING