Putinovo slovo Z kao ustaško U

z 13
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na ćirilici se slovo Z piše kao broj 3. Ali otkako je Vladimir Putin započeo svoju najnoviju invaziju na Ukrajinu 24. februara, latinično slovo Z postalo je popularno unutar Rusije.

Podrška ratu

Samo nekoliko dana nakon invazije, Marija Butina, ruska špijunka koja je postala političarka, snimila je sebe kako crta Z na kaputu.

„Nastavite tako, braćo“, poručila je ona. “S vama smo zauvijek.”

Ivan Kulijak, ruski gimnastičar, stavio je Z na svoju uniformu kada se 5. marta popeo na postolje pored ukrajinskog takmičara na Svjetskom kupu u gimnastici u Kataru, zbog čega je Međunarodna gimnastička federacija pokrenula disciplinski postupak protiv njega, a ovo slovo mogli smo vidjeti i na proruskim skupovima u Rusiji. Zašto je slovo Z postalo simbol podrške ratu Vladimira Putina?

Dok su se ruske snage okupljale duž ukrajinskih granica početkom ove godine, oštrooki posmatrači obavještajnih službi primijetili su zanimljive simbole na ruskim tenkovima.

Među njima su bili slovo V, slovo Z unutar kvadrata i samo obično slovo Z. Potom se stvorio bezbroj teorija: možda je Z skraćenica za zapad (smjer u kojem će ruske snage marširati); možda je to ukazivalo na želju Kremlja da ukloni ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Umjesto toga, vojni analitičari smatraju da slovo identificira dijelove ruskih snaga uključenih u invaziju. Za više od 100 bataljonskih taktičkih ruskih grupa u Ukrajini, čija se brojnost kreće od 600 do 1.000 vojnika, takve oznake mogu pomoći da se razlikuju od neprijatelja na bojnom polju.

Bez plana

Otkako su borbe počele, ruska državna propagandna mašina pretvorila je Z u nezvanični logo agresije. Rusko ministarstvo odbrane je sugeriralo da to znači “za”, kao što je “za pobjedu”. RT, ruska propagandna mreža, počela je prodavati majice s natpisom Z.

Usvajanje Z kao simbola nekoliko dana nakon operacije sugerira da je planiranje ruskog informatičkog rata moglo biti jednako nasumično kao što se čini da su bili planovi rata.

Postoji posebna ironija u pretvaranju latiničnog slova u simbol rata, koji je Putin djelimično pravdao lažnim tvrdnjama da je ruski jezik ugrožen u Ukrajini. Ruski zvaničnici sada ovo slovo koriste kao simbol odanosti svom lideru. Više od svega, Z bi sada za Putina moglo postati ono što je za ustaški pokret bilo U – obično slovo koje za njihove pristalice simbolizira odanost, a za ostatak svijeta zlo.

Poređenje sa svastikom

Z nikada ranije nije bilo povezivano s Putinovim režimom i nema ništa od dugo kultivisane simbolike drugih ozloglašenih ikona, poput nacističke svastike, s kojom ju je ukrajinski ministar odbrane uporedio. Ipak, Z je već postalo zastrašujuća stenografija. Neki ruski pozicionari i drugi koji su digli glas protiv rata u Ukrajini kažu da su pronašli ovo slovo ispisano na svojim stanovima.

Avaz