Putokazi za istragu: Ko je sve odgovoran za dramu u posebnom respiratornom centru KCUS-a?

sebija 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svakim danom otkriva se toliko novih detalja o životnim dramama koje su se odvijale u Posebnom respiratornom centru KCUS-a (PRC) i toliko novih činjenica o propustima menadžmenta i stručnih službi da je gotovo nevjerovatno da bi se sve moglo zataškati bez sudskog epiloga, kako je to po političkom diktatu SDA dosad činjeno bezbroj puta. Na društvenim mrežama svakodnevna su lična svjedočenja preživjelih i porodica umrlih, a sada i iskazi medicinskog osoblja dospijevaju u javnost. Čuli smo i najavu tužbe koju je brat jednog preminulog definirao kao “ubistvo pacijenta”.

Vjerovatno i operativna dokumenta, te prikupljeni dokazi inspektora SIPA-e i državnog Tužilaštva BiH već sadrže neke odgovore na ključno pitanje – kako se Sarajevo naglo u jednom trenutku našlo u samom svjetskom vrhu po stopi smrtnosti oboljelih?! Ili još konkretnije, ako uvažimo kao tačan podatak da je tih dana u Općoj bolnici Sarajevo smrtnost pacijenata bila i 10 puta manja nego u PRC-u na Koševu – kako se dogodilo da je krajem marta smrtnost na KCUS-u bila među najtragičnijim u svijetu ?!

Istraživački tim TBT-a u kontaktima sa insajderima u Kliničkom centru na Koševu, čak i u samom Kabinetu GD, došao je do zanimljivih podataka, ali i nekih pitanja koja mogu biti putokaz istražiteljima SIPA-e i Tužilaštva BiH. Posebno prema generalnoj direktorici dr. Sebiji Izetbegović i odgovornim osobama za tehnička pitanja.

Improvizacije s tragičnim epilogom

Saznanja TBT-a ukazuju da je temelj problema (i visoke smrtnosti) ekstremna improvizacija kod organiziranja respiratornog centra u zgradi stare hirurgije u krugu Koševa, posebno kod stavljanja u pogon starih i postavljanja novih instalacija za kisik. Kineski respiratori su posebna priča.

Kako je već poznato, stari sistem za kisik bio je van funkcije od 2014. godine, kada su stare operacione sale zatvorene. Nikom nije poznato da je izvršena sterilizacija/pročišćavanje tih starih instalacija prije ponovnog uključivanja. Da li je izvršena sterilizacija utičnica na koje su respiratori spojeni? Da jeste, o tome bi morao postojati neki dokument. Ima li ga Tehnička služba KCUS-a? Upravo to bi morao pitati operativac SIPA-e nadležne inženjere i odgovorno medicinsko osoblje. Zašto? Zato što je potencijalno bakteriološki nesterilan sistem mogao (između ostalog) biti fatalan za pacijente i (samo) jedan od mogućih uzroka smrti!

Nadalje, na taj stari sistem nadograđen je i novi kako bi se kisik mogao razvesti do što više soba i kreveta. Međutim, ko, kada i na osnovu koje tehničke dokumentacije je izvodio te radove? Postoji li uopće projekat ili se radilo dunđerski i odokativno? Ovo bi se također trebalo ispitati i to u Tehničkoj službi. Jer, incidenti sa zatajenjem sistema za kisik uopće nisu rijetki, a kako nas upozoravaju insajderi, uvijek su bili fatalni za pacijente čiji život je u tom momentu ovisio o respiratorima.

Inspektori SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog toga nikako ne smiju zdravo za gotovo prihvatiti tvrdnje menadžmenta KCUS-a da „niko nije umro zbog nestanka kisika i kineskih respiratora“. To je potrebno istražiti komparacijom podataka o vremenu smrti pacijenata i vremenu kvarova na sistemu. Mora se imati na umu i provjeriti javna svjedočenja porodica preminulih pacijenata koji su tvrdili da „…kad nestane kisika, umre po nekoliko ljudi.“

Potrebno se vratiti na zvanični dokument rukovodioca tehničke službe Muhameda Kadrića iz prošle godine kada je sve nadležne u KCUS-u upozorio na probleme u funkcioniranju dotoka kisika na Podhrastovima. Za problem se i saznalo, jer je taj dokument procurio u medije. I šta se tada desilo? Smijenjen je s te pozicije, a ubrzo nakon toga pod pritiskom dr. Izetbegović ostavku podnosi i direktorica nemedicinske discipline Amra Karić.

Nadalje, istraga se mora usmjeriti na ključno pitanje – da li je „prilagodba“ zgrade PRC-a novoj namjeni urađena na Zakonom propisan način? Postoji li dozvola za građenje? Iz tih dokumenata bi se moralo vidjeti ko je izvodio radove, posebno na instalaciji razvoda novog kisika i ko je iskontrolirao njihov rad (atest) prije puštanja u funkciju i na osnovu kojeg projekta ? Istraživački tim TBT-a pokušao je saznati da li sve to postoji, ali bezuspješno. Vjerovatno je da niti jedan od tih dokumenata ne postoji te da se sve radilo po usmenoj naredbi generalne direktorice dr. Izetbegović, kao i mnoge stvari na KCUS-u.

Važan aspekt ove cijele priče je i pitanje – ko je priključio „malina-respiratore“ u privremenom respiratornom centru? Postoji li zapisnik o tome? Zakonom je precizirano da to mogu uraditi samo serviseri ovlašteni za određenu medicinsku opremu. Ko je to u ovom slučaju bio?

Ukoliko ove dokumente KCUS ne prezentira istražiteljima, radi se o novim aspektima krivičnog djela opasnog po život i zdravlje pacijenata!

Dr. Izetbegović: „Ili šutite, ili ste saučesnici!“

Jasno je da je u osnovi drame pacijenata u PRC-u bila odluka generalne direktorice dr. Izetbegović da se u funkciju stave tzv. „malina-respiratori“ neposredno uoči njenog svjedočenja u procesu premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za kriminalnu kupovinu neadekvatnih kineskih uređaja. Postoji morbidna, ali vjerovatna teza, koju će trebati dokazati, da je dr. Izetbegović uoči vlastitog svjedočenja naredila da se isti koriste da bi ona na sudu mogla reći da „svi rade i sve je ok“ (kako je i rekla) i time relativizirati odgovornost optuženih, ali i vlastitu. Karakteristično za direktoricu dr. Sebiju Izetbegović, naredbu da se „malina-respiratori“ ipak koriste izdala je usmeno. Nema papira. I kad istraga dođe do te tačke, ona se „ničeg neće sjećati“ ili kao i obično „ona je ginekolog pa to ne zna, o tome su odlučivali anesteziolozi“ (kao što je u „slučaju Nadin“ svu odgovornost prebacila na pedijatre).

Falsificiranje dokumenata?

Međutim, anesteziolozi su shvatili šta se događa, napisali pismo – analizu situacije – koje je nimalo slučajno dospjelo u medije. Pritisak savjesti bio je veći od pritiska iz Kabineta. Tako se za ovaj horor i saznalo pa je dr. Nermin Granov, šef hirurških disciplina početkom aprila izdao naredbu da se kineski respiratori ipak povuku iz upotrebe. Ne treba ni sumnjati da su namjere anesteziologa bile da se pomogne pacijentima (za razliku od direktoričinih), ali će oni morati objasniti zašto su se olako oslonili na sumnjive certifikate respiratora za koje se već mjesecima tvrdi da nisu za intenzivnu njegu. (I ta alibi-dokumentacija o respiratorima sumnjiva je po mnogo osnova, ali to će biti tema posebne analize koja će zahvatiti nekoliko firmi i pojedinaca u BiH i Kini.)

No, kada su u KCUS ušli istražitelji u akciji započetoj pismom anesteziologa i pod pritiskom javnosti, ugroženom se prva osjetila „odgovorna osoba“ KCUS-a. Jedan od potpisnika pisma posvjedočio nam je da im je nakon dolaska istražitelja SIPA-e generalna direktorica dr. Izetbegović počela prijetiti. Pod uvjetom anonimnosti on nam je rekao:

„Pismo je autentično, sve iz pisma je tačno. Sada nam direktorica Izetbegović prijeti. Došla je kasno noću na odjel i rekla nam… „Bolje vam je da šutite o svemu ili ćete i vi postati saučesnici! I bolje vam je da Tužilaštvo ne nađe ništa ovdje…!“

Zaključak koji proističe iz toga ukazuje da su u Posebnom respiratornom centru u zgradi stare hirurgije KCUS-a korišteni neadekvatni kineski respiratori nabavljeni preko „Srebrne maline“ na način za koji nisu predviđeni, u intenzivnoj njezi, i da je to vjerovatni uzrok smrti jednog broja pacijenata koji su bili priključeni na ove „malina-respiratore“.Ovo je najvjerovatnije krivično djelo „nesavjesno liječenje sa smrtnim posljedicama“ u kojem postoje i naredbodavci, i izvršioci. To je sasvim nova situacija u kojoj dr. Izetbegović poduzima novu represiju nad uposlenicima, ali i razne mjere zataškavanja na koje istražitelji moraju obratiti pažnju!

Prije nekoliko dana izdata je naredba da se na razna akta koja se proizvode po klinikama ne stavlja datum uz obrazloženje da „ima grešaka pa će se to upisivati naknadno“… !? Također, sve evidencijske sveske pošte koju kuriri interno raznose po KCUS-u prije neki dan „zaplijenjene“ su i odnesene u Kabinet GD !? Sve izgleda kao štimanje papira iz kojih bi istražitelji mogli razotkriti kriminal i izvršioce.

Nedostatak papira i radovi „na divlje“ zapravo su trenutno veliki problem menadžmenta, jer bez njih ispada da je PRC, kao mjesto mogućeg počinjenja krivičnog djela, ilegalan objekat i instalacija. Da bi to prikrili, sada bi menadžment KCUS-a morao retroaktivno uraditi i lažno datirati niz vlasttih odluka o svim radovima na PRC-u, dokumente o izboru ponuđača, ugovore, građevinske dozvole, ateste instalacija…

Za sve to pare ne bi bile problem, jer je KCUS, prema podatku iz finansija, na računu na dan 31.03.20121. godine imao – 51 milion KM! No, posebno je pitanje koja bi se firma radi brze i extra zarade sada, kad je afera pod lupom SIPA-e, upustila u takav kriminalni deal. Još jedno bitno pitanje je – ako KCUS ima na računu 51 milion KM, zašto ne kupi za pacijente skupe lijekove protiv COVID-a koje pacijenti danas moraju kupovati sami… najčešće u Dina apoteci?

Laži, tužbe i video-trake…

Otpusne liste o izliječenim i umrlim pacijentima ne izdaju se sedmicama pa neke porodice i ne mogu pokrenuti sudske postupke. Nadalje, niti u jednom slučaju nije odobrena obdukcija kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti (COVID ili gušenje?). Sve su to sumnjive okolnosti koje ukazuju na namjeru da se prikrije odgovornost KCUS-a.

TBT je došao do podataka da je dosad već 276 pojedinaca i porodica odlučilo podiću tužbu protiv KCUS-a zbog KD nesavjesnog liječenja sa smrtnim ili teškim posljedicama. Sve se odnose na sumnju da je do smrti došlo zbog neispravnog sistema za kisik, korištenja neadekvatnog kineskog respiratora ili uskraćivanja drugih medicinskih usluga. O patnjama pacijenata da i ne govorimo.

Također, neki od budućih tužitelja tvrde da ipak postoje video-snimci sa mobitela na kojima su zabilježeni dramatični momenti kad nestane kisika i pacijenti se počnu gušiti. Njima je od advokata savjetovano da ih ne objavljuju na društvenim mrežama, niti YouTube kanalu kako ne bi bili kompromitirani kao dokazi. Osoblje PRC-a inače je oduzimalo mobitele pacijentima (!?), ali su ga neki ipak uspjeli zadržati i snimiti vrlo uznemirujuće snimke.

Ovim snimcima bile bi raskrinkane sve laži menadžmenta na čijem čelu i na slobodi, samo još zahvaljujući (sve slabijoj) stranačkoj kontroli policijskih, istražnih i pravosudnih organa, opstaje supruga predsjednika SDA dr. Sebija Izetbegović. Ona će uskoro shvatiti da kontrola uposlenika nije na nekadašnjem nivou, obzirom da je sve više svjedoka koji su spremni institucijama za provođenje zakona otkriti detalje o nezakonitim potezima menadžmenta, a koji su takvih razmjera da je davno bilo vrijeme da na Koševu zaškljocaju policijske lisice.